2018. 10. 16., Kedd, 09:59

Hosszú idő után visszatér tinikorunk kedvenc zenelejátszója, a Winamp!

Ha van program, amiről elmondható, hogy a 2000-es évek Windows-os ikonikja, akkor az a Winamp. Legutolsó frissítése 5 éve jelent meg, és most elérkezettnek látják az időt, hogy telefonos app formájában élesszék újra.

Ha esetleg abba az 1%-ba tartozol, aki nem tudja mi az a Winamp, eláruljuk: egy multimédiás lejátszóprogram, amivel bár filmet is lehetett volna nézni, mindenki kizárólag zenehallgatásra használta. Első változata 1997-ben jelent meg, az egyik leggyakrabban letöltött Windows-szoftver lett rövid idő alatt, gyakorlatilag mindenki ezt használta.

2002-ben kísérletet tettek a teljes újraírásra, de a Winamp 3 megbukott, utódja, a Winamp 5 (2003) és továbbfejlesztett verziói azonban újra sikeresek lettek. Hanyatlását az online szolgáltatások megjelenése okozta, mint az iTunes, Spotify, SoundCloud, Deezer, vagy a YouTube.

A 2018-as feltámasztást tervező cég egy olyan alkalmazásként indítaná újra, ahol egyszerre lehetne kezelni a zenéket, a podcasteket és a streameket. Valamint asztali gépre is készítenének egy hivatalos frissítést. Az 5.8-as kiadás már ezen a héten kijöhet, de a vadonatúj 6-os verzió csak 2019-ben jelenik meg. 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: