2018. 09. 12., szerda, 13:16

A kaposváriak még mindig nem az ízéért eszik a pizzát, hanem hogy jóllakjanak vele

Idén is elkészült Magyarország pizzatérképe, amiből kiderül, hogy országosan a hawaii pizza még mindig letaszíthatatlan a trónról, Somogyban viszont a magyaros pizza lett a befutó. De mi a helyzet Kaposváron? 

Laki Zoltán, az egyik legnépszerűbb kaposvári étterem, a Trattoria La Prima munkatársa 20 éve dolgozik mint pizzaszakács, szóval már látott pizzasütőt belülről. Azt mondja, a gasztroforradalom szele még nem érte el Kaposvárt, még mindig a jó vastag tésztás, sok feltétes pizzákat fogyasztják a legtöbben. Az étterem igény szerinti vastagságban készíti a pizzatésztát, de elenyésző számban rendelik a vékony tésztát.

 

Vajon hányadik pizzát süti 20 év óta?

Tudnánk készíteni echte, olaszosan vékony tésztát, de a vendégeink 90%-a egyszerűen nem igényli. A magyar ember még mindig nem az ízéért eszi a pizzát, hanem hogy jóllakjon vele.

A feltéteket illetően is a mennyiségen van a hangsúly Somogyban, a statisztikák szerint a magyaros pizzából rendelnek legtöbbet, amire a paradicsomszószon és a sajton kívül szalonna, kolbász, hagyma és erős paprika kerül. A Trattoria toplistáján a sonka-gomba és a négy évszak követi a magyarost, de a bolognait is sokan rendelik.

 

A legnépszerűbb a normál és a vastag tészta, ezek teszik ki a megrendelések 90%-átA vastag tészta előnye, hogy nem ég meg olyan gyorsan

A kaposváriak nagy része a minél többféle rávalóra esküszik, a legnépszerűbbek a 6-7 feltétes pizzák. Ha engem kérdeztek, a legjobb ha csak 3-4 feltét kerül rá: valamilyen hús, egy, vagy két fajta zöldség, na meg a szósz és a sajt. Ez az a mennyiség, ami még nem megy az íz rovására. Mi pedig azzal teszünk hozzá ehhez, hogy minőségi alapanyagokkal és hatalmas választékkal dolgozunk.

Persze van, akit a 70 féle variáció sem elégít ki, olyan extrém kérések is befutnak néha, mint a tenger gyümölcsei-ananász, vagy a magyaros-ananász.

 

Mi nem törünk pálcát az ízlésetek felett, de talán örömmel feltételezhetjük, hogy az emésztésetekkel minden rendben... :)

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: