2018. 09. 09., vasárnap, 12:04

Fényes tűzgömbök hullhatnak ma éjjel - Érkezik a Perseidák kistestvére

Az augusztusi Perseidák „kistestvére”, az ugyanezen csillagkép közeléből induló szeptemberi Epszilon Perseidák egy alig néhány éve elismert meteorraj, sajnos még nincs sok tapasztalatunk róla, sem a múltját, sem a szülő égitestét nem ismerjük, írja a National Geographic Magyarország.

Ugyan már a 19. század végén felmerült, hogy létezik ez a meteorraj, számos bizonytalansága miatt csupán a közelmúltban végzett mérések alapján tudták elkülöníteni és ekkor vált egyértelművé a létezése. A bizonyossá válását követően annyi már kiderült, hogy hajlamos a váratlan, nagy fényességű meteorokkal járó kitörésre a raj.

 

A lap szerint ezekre a kitörésekre nincs előrejelzés, abszolút meglepetésszerűen érkezhetnek, és a rajra jellemzőek a nagy fényességű, látványos, gyors hullócsillagok. 2013-ban például néhány percen belül több fényes tűzgömb is hullott a maximum éjszakáján.

 

 

A raj maximumát szeptember 9-én várhatjuk, és bár semmi garancia nincs arra, hogy különösebb látványosságra számítunk, a meglepetés lehetősége fennáll most is. Mivel ezen az éjszakán a holdfény egyáltalán nem zavar majd, kedvező időjárás esetén egyébként is érdemes lehet az égboltot csodálni, hátha szerencsével járunk.

 

A maximum éjszakáján is óránként csupán 2-3 meteort ad a raj, alapvetően erre számítson, aki észlelésre, fotózásra fordítja a szabad idejét. Az előző két nagyobb kitörés közt 5 év telt el, s ugyanennyinél járunk a 2013-as kitörést követően, így akár reménykedhetünk is abban, hogy mégis jelentősebb aktivitást nyújt a raj.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: