2018. 08. 10., Péntek, 13:15

Így figyeld meg a hétvégi óriási csillaghullást Kaposváron és környékén

Ahogy megírtuk, ezen a hétvégén, kiváltképpen vasárnap az év leglátványosabb csillaghullását, a Perseidák meteorrajt figyelhetjük majd meg. Ebben az időszakban óránként akár 50 meteort is láthatunk majd, éppen ezért hoztunk nektek pár hasznos tippet, hogy Kaposváron és környékén hol, és hogyan tudjátok őket meglesni. 

  • Olyan helyet keress a meteorhullás megfigyelésére, ami mesterséges fényektől mentes, a Zselici Csillagpark ezeket ajánlja:

A csillagvizsgáló környéke is megfelelő, bár tapasztalatunk szerint ott nagyon nagy lesz a zsúfoltság ezeken az estéken. A közelünkben, az út mentén több megfigyelésre alkalmas pont is található. A Ropolyi tó, a fűrész gyakorló pályák mellett (itt padokat is találnak), ill. a csillagvizsgáló és a Hotel Kardosfa közötti tisztáson is le tudnak telepedni. Természetesen, tőlünk távolabb is akad számos “jó hely”.

  • Felejtsd el a távcsövet! Szabad szemmel érdemes nézni az eget, hiszen a távcsövek csak csökkentik a megfigyelt felületet
  • Ha meteorvadászatra adod a fejed, az éjfél utáni időpontokat érdemes választani
  • Szánj rá időt! A csillaghullás és a meteorok megfigyelése nem rövid program, ezért célszerű széket, plédet esetleg párnákat magaddal vinned, hogy kényelembe tudd helyezni magad.
  • Hagyd otthon a telefont, vagy helyezd messzebbre magadtól, hiszen ronthatja a szem fényhez való alkalmazkodását

Reméljük augusztus 11 és 13. között sikerül kifognunk 1-2 olyan estét, amikor tiszta lesz az ég!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: