2018. 08. 01., Szerda, 15:16

Jobb hely lett a Youtube! - Te is észrevetted?

A YouTube nem "harcol" tovább a függőleges videók ellen, inkább behódol, és lehetővé teszi, hogy ez a mobilos formátum is élvezhető legyen még az asztali böngészős változatban is. A 4:3-as képarányú videók esetében is megoldották, hogy lekerüljön a szélekről a fekete csík, így akár olyan időtlen klasszikusokat is minőségibb megjelenítéssel tekinthetünk meg, mint a "Mi folyik itt GYÖNGYÖSÖN?"

Annak ellenére, hogy meglehetősen kényelmetlen - vagy legalábbis nem túl élvezhető - egy függőleges videót nézni, sokan a rögzítés megkezdése előtt elfelejtik, hogy 90 fokot kellene fordítaniuk a készüléken. Hogy mennyire nem webkompatibilisek ezek a felvételek, azt jól mutatja, hogy a különböző videólejátszók - például a YouTube - meglehetősen csúnyán jelenítették meg ezeket a videókat: a lejátszó közepén, két oldalt egy-egy jókora fekete csíkkal. A YouTube azonban nemrég bejelentette: a maguk részéről behódolnak a függőleges videóknak.

A függőleges videók esetében a leglátványosabb a változás: a videó nagyobb méretben jelenik meg, mint eddig, a két oldalsó fekete sávot pedig megszüntették.

Ilyen volt:

Ilyen lett:

Hasonló a helyzet a 4:3-as képarányú videók esetében is, a YouTube itt is nagyított a lejátszó méretén és eltüntették az üres helyet kitöltő fekete sávot.

Ilyen volt:

Emellett megnövelték a 16:9-es képarányú videók lejátszóját is, így mostantól az ilyen típusú videókat is nagyobb méretben nézhetjük.

Ilyen volt:

Ilyen lett:

A fejlesztők azonban nem csak ezzel az egy újdonsággal lepték meg a YouTube felhasználóit. A cég még a tavalyi évben mutatta be a platform asztali böngészős változatában a "sötét módot", a felhasználók pedig azt szerették volna, ha ez a mobilos alkalmazásban is megjelenik. Az iPhone- és iPad-tulajdonosok már márciusban megkapták, ezúttal pedig az androidosok örülhetnek: mostantól számukra is elérhető a sötét mód.

A funkciót hamarosan minden androidos YouTube-felhasználó megkapja, a változásról értesítést is küld a rendszer. A sötét módot ezután szabadon lehet majd ki-be kapcsolgatni.

Nézzük is meg a jó hírek örömére ezt a kedvencet, 4:3-ban, fekete csík nélkül!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: