2018. 06. 26., kedd, 14:00

Jön a műanyagmentes július! - Kaposvár csatlakozz!

Júliusban a műanyagok is szabadságra mennek, legalábbis elküldené őket a Plastic Free July nemzetközi mozgalom. Idehaza a Felelős Gasztrohős Alapítvány, a Humusz Szövetség és a Refill képviseli az ügyet, és buzdítja műanyagmentes életre a lakosságot.

Egyre több hír és fotó kering a közösségi oldalakon műanyagokkal teli óceánokról, partszakaszokról és az ebbe belepusztuló élővilágról. A Tiszából 2017-ben 100 000 palackot szedtek ki a PET-kupa résztvevői, az óceánok partjairól pedig annyi szemét került felszedésre, amivel másfélszer körbe tudnánk rakni a Balatont. Ezért egyre több étteremlánc, ország és döntéshozó lebegteti meg a szívószál- vagy a teljesen műanyagmentes élet vízióját, és egyre több a pazarló műanyaghasználatra érzékenyítő kampány.

 

 

A PLastic Free July nemzetközi mozgalomhoz csatlakozó hazai szervezetek szolidan indítanának, és a kezdésként a legnagyobb szennyezők közül (műanyagzacskó, csomagolóanyagok) a PET palackokat pécézték ki. A „Töltsd velünk a júliust” kampánnyal csökkentenék az egy használat után szemétbe kerülő PET-palackok számát, ezért mindenkit arra buzdítanak, hogy amikor csak teheti, töltse újra palackját vagy vigyen magával kulacsot. „Ebben segítségünkre lesz számos Fenntartható Vendéglátóhely, ahol ingyen újratöltik a kulacsot, palackot” – mondta a szervezet munkatársa, Víghné Boóc Judit. Az éttermek ajtaján a Refill matricája jelzi majd a lehetőséget.

 

Tavaly Szívószálmentes augusztust tartottak

 

Számos pesti kávézó és étterem csatlakozott a kampányhoz, és vidéken is találni pár helyet, példának okáért a pécsi Reggelit.

 

Sajnos Kaposváron és környékén nagy a pangás a műanyagmentesítés terén, de ha hallotok valamelyik helyről, aki csatlakozna a kezdeményezéshez, szóljatok róla, és mi megírjuk!

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: