2018. 06. 24., vasárnap, 20:45

Vajon mi lett a 2017-es év szava Magyarországon?

Minden évben a Múzeumok éjszakája keretein belül, a Magyar Nyelv Múzeumában rendezett programon jelentik be, mi is lett a hazai nyelvész közösség szerint az év szava, antiszava, ifjúsági szava és költői szava. Idén szombaton derült fény arra, hogy mik nyerték el a címeket. 

A Budapesten üzemeltetett közbringarendszer nevének mozaikszava, a Bubi lett a tavalyi év szava a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda (Manyszi) munkatársai és szakmai partnerei véleménye alapján. A Bubi környezetbarát és közösségteremtő kerékpár-kölcsönző rendszer. A név a szolgáltatás elindulása óta közismertté és közkedveltté vált, "könnyen megjegyezhető és polgárjogot nyert a magyar nyelvben".

 

 

Az év "antiszava" a plázaterepjáró

A "tömzsi formájú, magasított alvázú, tuningolt, hivalkodó" jármű, főként a plázák parkolóiban jelenik meg. Az indoklás szerint az autó "a fogyasztói társadalom felületességének a fuvarozója" és egy nem túl szimpatikus életérzést közvetít.

 

Az év ifjúsági szava az egoszörf

Ez az énkeresés sajátos módja, amely nem filozófiai értelemben, hanem a digitális térben következik be. Az egoszörf azt jelenti, "hogy beütjük a nevünket az internetes keresőbe, és elolvassuk, milyen felületeken vagyunk jelen, kik és mit írnak rólunk. Mindez tekinthető önimádó cselekedetnek, de lehet praktikus is, hiszen naprakész információt nyújt rólunk".

 

Az év költői szava a hímes templom

Ez egy festett, színpompás mennyezetű, kazettás templomot jelöl. Ez egy sikeres szófelújítás, ami egy néprajzkutató érdeme.

 

Idén mi fogja vinni a prímet?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: