2018. 06. 22., péntek, 11:35

A nap legszomorúbb híre: Veszélyben Európa sörellátása, mert nincs elég szén-dioxid

Globális szén-dioxid hiány miatt került bajba a söripar, számoltak be róla a napokban nemzetközi lapok, többek között a CNN és a BBC is. Az élelmiszeripari szakértők szerint az elmúlt évtized legnagyobb krízisét éljük, a helyzetet pedig súlyosbítja, hogy nyár van, és zajlik a labdarúgó-világbajnokság, amikor lényegesen több sört isznak az emberek.

Hogy lehet hiány szén-dioxidból?

Az élelmiszeriparban használt szén-dioxid főként az ammónia gyártása során keletkezik. Mivel az ammónia a műtrágyák előállításához szükséges, ezek az üzemek általában csak augusztustól márciusig működnek, áprilistól júniusig pedig karbantartást végeznek, ami egybeesik az alkoholos és szénsavas italok fogyasztási csúcsidőszakával.

 

 

Magyarország biztonságban

A 24.hu az ügyben megkereste a magyarországi sörgyártókat is, több-kevesebb sikerrel.

A Heinekentől azt a választ kapták, hogy

a cég nagy-britanniai leányvállalata a CO2 beszállítójától közvetlenül értesült a kialakult helyzetről. Mint ahogy más brit sörgyártókat, a Heineken helyi leányvállalatát is érinti a hiány. Brit kollégáink azon dolgoznak, hogy a kialakult helyzetet minél gyorsabban megoldják és a folyamatos széndioxid ellátást más forrás bevonásának segítségével biztosítsák.

 

A Sörszövetségtől a következő reakció érkezett: tudnak a helyzetről, de ez Magyarországot nem érinti.

 

Semmilyen kiesésre nem kell számítani a hazai sörgyárak termelésében

 

Magyarországon tehát egyelőre nincs baj, sőt, a szaklapok szerint Dél-Európa mellett Magyarországról vagy Romániából jöhet a megoldás, más kérdés, hogy nem túl gyors és költséghatékony a Benelux-államokba vagy az Egyesült Királyságba eljuttatni a szén-dioxidot, pláne úgy, hogy annak szállítására speciális járművek is kellenek. Akik az importsöröket kedvelik szomorkodhatnak, hiszen azokat negatívan érinti a helyzet. Ha ugyanis külföldön alig lesz sör, akkor behozni sem tudnak majd a kereskedők.

Mi lenne ha minket is érintene a hiány?!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: