2018. 06. 06., szerda, 17:06

Cigány családok verekedtek össze a 18-as számú italboltban - Üvegek törtek, poharak repültek

Ahogy a szemtanúk fogalmaznak, óriási banzáj, nagy csata alakult ki egy kaposvári italboltban. A botrány bor fröcsköléssel kezdődött, a végén kilenc főt ítéltek el a galeriből, írja a Somogyi Néplap 1977. áprilisi száma.  

Siófokon, Tabon, Igalban és Kaposváron sem ritkák az ilyen esetek

Sajnos, nem ritka eset, hogy egy-egy cigánycsalád között valóságos háború dúl. Legtöbbször még a szülők vagy a nagyszülők zörrenek össze valami apróságon, azután a gyermekek, unokák folytatják, amit az öregek elkezdtek. Gyakran már nem is tudják, mi a háborúskodás valódi oka. Az ellenségeskedés egyre jobban elfajul, és aki csak teheti, igyekszik ártani a másiknak. Népes dinasztiák élnek így Siófokon, Tabon, Igálban, Kaposváron. Egy éve már annak, hogy az egymással szemben álló családok között Kaposváron komoly »ütközet« kezdődött.

 

Három család balhézott össze
A szóban forgó »csata« a kaposvári 18. számú italboltban zajlott le. Nem holmi kis perpatvar, hanem igazi, vadnyugati filmekben látható tömegverekedés. Három család volt az italboltban, rokonaikkal közösen emelgették a poharakat A szesz egyre jobban oldotta a gátlásokat, egyre bátrabbakká, hangosabbakká tette az embereket Az ellenségek kezdetben csak méregették egymást, de már készült a vihar.

 

Egy pohár borral indult a hepaj
A helyzet akkor kezdett elmérgesedni, amikor az ügy másodrendű vádlottja, a 41 éves Balogh Jánosné megcibálta a 20 éves Balogh Irén haját. Ekkor még nem következett megtorlás. Baloghék hamarosan kifele indultak az italboltból, és közben elhaladtak Balogh Irén asztala mellett. A távozni készülő asszony nem állta meg, hogy ne szidja hangosan a lány élettársát. Ezt viszont Balogh Irén nem tűrhette, és egy pohár borral leöntötte az asszonyt, majd üveggel fejbe vágta.
Ekkor — ahogy mondani szokás — elszabadult a pokol. Az üzletvezető nem tehetett mást, mint lehúzta a rolókat, nehogy a verekedők megszökjenek a rendőrség elől.
— Óriási »banzáj« kezdődött.
— Ez egy igazi nagy csata volt.
— Még a kocsmárosné is a pult alá bújt, így menekült a repülő tárgyak elől.
A tanúk szavai ezek.
Mindenki ütött mindenkit. Repültek az üvegek, csörömpölve törtek össze a poharak. Hárman megsérültek a csetepaté során.

 

Rendőrök és határőrök fekezték meg a brigádot
Közben az üzletvezetőnek sikerült segítségért telefonálnia, és megérkeztek a rendőrök meg a határőrök. Ők közösen fékezték meg a dühöngő verekedőket.
A vádlottak többsége büntetett előéletű. Közülük az ötödrendű vádlottat, Völgyesi Gyulát például a mostani tárgyalást megelőzően két nappal ítélte el a megyei bíróság több személy által együttesen elkövetett magánlaksértés miatt 4 hónapi szabadságvesztésre.

A 30 éves Ormosi György büntetése 4 hónapi fegyházbüntetés és ezer forint pénzbírság. A 44 éves Balogh Jánost 14 hónapi, a 35 éves Balogh Kálmánt 3 hónapi, a 36 éves Csonka Józsefnét 4 hónapi börtönbüntetésre és 1000 forint pénzbüntetésre, a 22 éves Völgy esi Gyulát 4 hónapi börtönbüntetésre és 1000 forint pénzbüntetésre ítélték. Vele szemben összbüntetési eljárást folytatnak majd. A 41 éves Balogh Jánosné és a 28 éves Orsós György, valamint a 39 éves Bokor János büntetése 4—4 hónapi — próbaidőre felfüggesztett — szabadság- vesztés, valamint 1000 forint pénzbírság. A 21 éves Balogh Irén büntetése négyhónapi — 2 év próbaidőre felfüggesztett — szabadságvesztés.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: