2018. 05. 29., kedd, 13:14

Medúzahús lesz a következő divat az európai konyhákban

Ha tengerpartra sodor minket az élet egy nyaralás során, akkor gyakran vetjük bele magunkat a helyi specialitásokba, és még gyakrabban próbáljuk ki a helyi tengeri herkentyűket, legyen szó rákokról, kagylókról, polipokról vagy tintahalakról. Ezt a listát kívánják most bővíteni nem is a séfek, hanem a tudósok Európában.

Durván túlszaporodtak 

Felvetődött ugyanis egy teljesen új probléma a klímaváltozás hatására, mégpedig az, hogy elképesztő mértékben elszaporodtak a medúzák a tengerekben. A víz hőmérsékletének emelkedése, az óceánok elsavasodása és a túlhalászat mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy ezek a nem túl szívdöglesztő állatkák olyan mértékben elszaporodjanak, hogy az európai partok mentén egész haltelepeket tegyenek tönkre sőt, tengeri erőművek hűtőrendszereit állítsák le. A baj tehát elég jelentős, nem is csoda, ha európai, izraeli és kínai kutatók dugták össze a fejüket megoldás reményében.

 

 

Megoldás? Együk meg!

A kutatócsoportok végül konszenzusra jutottak abban, hogy a legegyszerűbben akkor vethetnénk véget a medúzák uralmának, ha megennénk őket. Hamarosan 9 milliárd lakosa lesz a bolygónknak, ezért is új élelmiszereket kell találnia az emberiségnek, hogy elegendő táplálék legyen mindenki számára. A kelet-ázsiai konyha régóta fogyasztja előszeretettel a medúzahúst, mindezt csak át kell formálni úgy, hogy az a némileg visszafogottabb európai fogyasztók számára is kívánatos legyen.

 

 

Készülnek a receptek

Mindez nem csak levegőbe puffogtatás, hiszen már több olasz sztárséfet is felkértek, akik mind szakácskönyveken dolgoznak, melyek kizárólag medúzarecepteken alapulnak. Nem csak ételnek szánják azonban a medúzákat, hiszen nyálkájukat akár a szennyvíztisztítók is hasznosíthatnák.

 

Ki kér egy finom kis medúzát?

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: