2018. 05. 25., péntek, 14:07

Minek nevezzelek? - Adj nevet a viharnak!

A csütörtöki vihar rendesen megtépázta Kaposvárt és úgy az egész környéket, hoztunk is le anyagokat rendesen az eseményekről, legyen szó videókról, képekről, vagy károkról. Közben azért elgondolkodtunk, hogy mindig csak azt hajtogatjuk vihar, vihar, vihar, holott sok helyen a világon már becézgetik őket!

Egészen pontosan 1953 óta nevezik el a nagyobb hurrikánokat az Egyesült Államokban a hurrikánközpont által, amely feladatot mára már átvette a Meteorológiai Világszervezet, amelynek hurrikántanácsa dönt a világ bármely pontján felbukkanó hurrikánok neveiről. A neveket egyébként egy névlistáról adják, felváltva férfi és női nevekkel, amelyekből hat féle van és amiket évente cserélgetnek. A legpusztítóbb viharok neveit visszavonultatják, így azokkal többé már nem találkozhatunk.

 

A Katrina hurrikán az elmúlt évek legpusztítóbb vihara volt

2015 óta már a viharok is kapnak férfi és női neveket Nagy-Britanniában, mégpedig azért, hogy e nevek segítségével jobban fel tudják hívni a figyelmet a közelgő veszélyekre.

Magyarországon az Országos Meteorológiai Szolgálat osztja a neveket, ráadásul úgy, hogy az adott napra eső névnap szerint kapják meg az elnevezésüket. Ezek a nevek annyira nem szoktak köztudatban maradni, hiszen nem olyan nagy a pusztítás és a kár, mint egy hurrikán vagy nagyobb ciklon esetében.

 

Több tízmilliós kárt okozott Kaposváron is a vihar, úgyhogy már mi is elnevezhetjük nem?!

Mi viszont szeretnénk nevén nevezni a babát, ezért arra kérünk titeket, hogy hozzászólásokban nevezzétek el a csütörtöki virhart, hogy pusztítása megmaradhasson a fejekben az utókor számára!

 
Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: