2018. 05. 19., szombat, 10:48

Ma van a Whisky világnapja - Sose találod ki mit ajánlunk a megünneplésére!

Ha jóban vagy Jack-el és Jim-el, a hétvégéket gyakran töltöd Johnnie vagy Jameson társaságában, akkor május 19-e különleges jelentőségű számodra, még ha eddig nem is tudtál róla. Ma ünnepeljük ugyanis a férfi nem számára egyik legfontosabb égetett szesz, a whisky világnapját! 

Ha nem vagy ennek az ikonikus italnak a rajongója, most lapozz tovább, ha az vagy, téged már nem kell untassunk a történetével és az elkészítésével, jöjjön inkább pár érdekes tény!

 

 

#1

Mind a "whisky", mind a "whiskey" helyesírások helyesek, a különbség annyi, hogy a whisky-t a scotch whisky-re használják, a whiskey-t pedig az írekre.

#2

A "whisky" egy Kelta származású szó, jelentése "az élet vize".

 

#3

A Jameson több ír whiskey-t ad el, mint az összes többi ír gyártó együttvée. Forgalmának közel felét, évi 1,8 milliárd dollárnyit ad el az Egyesült Államokban, ahol 13-szor több whiskey-t értékesít, mint a legközelebbi versenytársa.

 

 

#5

A Skóciában készült scotch-ok 90%-át külföldön értékesítik.

 

#6

Jack Daniels 6 éves korában egy evangélikus lelkészhez szökött otthonról, és megtanulta tőle a whisky készítést.

 

 

#7

2005-ben egy ismeretlen üzletember vásárolt egy üveg Dalmore 62 Single Highland Malt Scotch Whiskey-t, abból a mindössze 12 üvegből, melyeket 1943-ban főztek. Ez a palack 32.000 fontba került, de ő nem tette a vitrinbe, elfogyasztotta a barátaival egy hotelszobában.

 

#8

Mikor Teddy Roosevelt kisgyerek volt, az orvosa whisky-t és szivart írt fel neki, hogy enyhítse súlyos asztmáját.

 

#9

Az amerikai alkotmány aláírása előtt két nappal az alapító atyák 54 palack Madeira-t, 60 palack claret bort, nyolc üveg whisky-t, 22 üveg portert, nyolc üveg almabort, 12 üveg sört és hét tál alkoholos puncsot fogyasztottak el.

 

#10

1875-ben 13 embert halt meg alkoholmérgezésben Írországban, amikor kigyulladt egy főzde és a whiskey kiömlött az utcákra.

 

 

#11

Alabama állam hivatalos itala a whiskey.

 

#12

Lynchburgban, Tennessee-ben a Jack Daniels szeszfőzde nem adhat el szeszesitalt, mert egy "száraz" megyében van. Ehelyett olyan Jack Daniels emléktárgyakat árulnak, melyeknek belsejében whisky van.

 

#13

Nikola Tesla naponta ivott whiskyt, mert azt gondolta így 150 évig fog élni.

 

#14

A tengerentúlon 1830-ban a 15 évesnél idősebb emberek átlagos whisky-fogyasztása 88 üveg volt évente.

 

 

#15

1872-ben Jerningham Wakefield-et, aki egy aki hírhedten részeges Új-Zéland-i politikus volt, párttársai éjszakára bezárták a Parlamentbe, hogy ne tudjon inni és másnap szavazóképes legyen. Ez a bravúrstikli azonban megbukott, mivel politikai ellenségei több üveg whisky-t engedtek le neki a kéményen keresztül.

 

És hogy mivel ünnepeld ezt a jeles napot?

Ne bonyolítsd túl, ülj be valahova a haverokkal, ahol a Ballantines-on és a Jonhnnie-n kívül más whisky-k is akadnak, és próbáljatok ki párat, amit még nem kóstoltatok!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: