2018. 05. 18., péntek, 10:22

A Trattoria mesterséfjének 10 konyhai trükkje, amiről talán még te sem hallottál

Egy nagyforgalmú étterem konyháján számtalan olyan praktikát alkalmaznak, ami meggyorsítja, megkönnyíti az ételek elkészítését, emellett a mesterséfek rengeteg olyan apró trükköt használnak nap mint nap, amitől finomabbak lesznek a fogások. Megkérdeztük a Trattoria étterem mesterséfjét, Harangozó Ferenc "Jimmy"-t, hogy ő milyen apró trükköket vet be. 

#1 Ne vágd, tépd a jégsalátát!

Kés használatakor a vágási felületnél oxidálódik a saláta, ezért ha nem szeretnéd hogy bebarnuljon, kézzel tépd össze a leveleket. Ha mégis szelni kell bármilyen zöldséget - például padlizsánt -, használjatok fa vagy kerámia kést.

 

 

#2 Így szelj hagymát könnymentesen

Hűtsd le a hagymát 10 fok alá mielőtt felszeleteled, így jóval kevesebb illóolaj jut majd a levegőbe. Válaszd ki a legélesebb kést, hogy minél kisebb legyen a vágási felület, és lehetőleg a szádon vedd a levegőt szelés közben (nem vicc, próbáld ki!)

 

 

#3 Barnulásmentes gomba

Sokkal esztétikusabb a felszeletelt gomba ha megőrzi fehér színét, ehhez tegyük citromos vízbe.

 

 

#4 Így gyerekjáték a paradicsom hámozás

Sokan nem szeretik az ételben a paradicsom héjat, a pucolása azonban nem mindig egyszerű. Ha forrásban lévő vízbe mártjátok, utána már gyerekjáték a hámozás. 

 

 

#5 Praktikus csumázás

A csuma eltávolítását sokan azzal kezdik, hogy középen elvágják a paradicsomot, így viszont két cikket kell kivágni belőle. Ha a csuma mellett vágjátok el, akkor csak egy szeletet kell kivágni, így időt spóroltok.

 

 

#6 Mindig rakjunk egy kis sót az édesbe, az édesbe sót

Miért? Mert sokkal jobban kijönnek így az ízek.

 

 

#7 Így lesz finom omlós a hús

A sütést mindig magas hőfokon kezdjétek, így képződik egy vékony pörzsréteg, ami bent tartja a nedvességet.

 

 

#8 Csak egyszer fordítsd a húst!

Várd meg, míg majdnem átsül az egész hús és csak ezután fordítsd meg. (a képen látható húsnál ez kb. 8 perc egyik oldal, 2 perc másik oldal). Só kerülhet sütés közben a húsra, de az egyéb fűszerek könnyen megégnek, ezért csak a fordítás után használjuk őket, így nem érintkeznek a sütő felülettel.

 

 

#9 Így mutatják legjobb oldalukat a zöldfűszerek

Ha főztök, a szárított zöldfűszereket használat előtt süssétek meg kicsit, így sokkal jobban kiadják az ízeiket.

 

 

#10 Ettől lesz gyönyörű színe a húslevesnek

Távolítsátok el egy vöröshagyma külső leveleit, vágjátok félbe, majd enyhén pirítsátok meg. Ezt dobjátok a húslevesbe és meglátjátok mennyivel szebb színe lesz!

 

 

Jimmy nem először adott nekünk tanácsokat, Húsvétkor a tökéletes lakoma elkészítését mutatta be.

Ha grillezni támad kedvetek, mindenképp olvassátok el a Corner Étterem konyhafőnökének, Magyar Botondnak tanácsait!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: