2018. 05. 03., csütörtök, 13:00

Vidékiek Kaposváron - Bianka jönni Kaposvár

Kaposváriak Külföldön rovatunk sikerén felbuzdulva elindítjuk Vidékiek Kaposváron sorozatunkat, melyben Magyarország más településeiről Kaposvárra költözött arcokat mutatunk be nektek, akik arról mesélnek, hogy miért költöztek ide, miben másabbak itt az emberek, szokások, ételek mint szülővárosukban. Ebben a részben egy 27 éves, Egerből származó lánnyal, Pócsi Biankával beszélgettünk.

Miért költöztél Kaposvárra és mikor? Most mit dolgozol/tanulsz itt?

Tavaly nyáron költöztem Kaposvárra, de nem a munka vagy a tanulás miatt, a szerelem hozott ide. 20 évig sportoltam és abból éltem meg, a tavalyi idény végén hagytam abba a vízilabdát. Az, hogy hol kezdek el dolgozni nem volt helyhez kötött. Jelenleg a Toman Dietnél dolgozom, mellette készülök az államvizsgára pszichológiából és hétvégente edzőire járok. 

 

 

Mi volt az első dolog, ami feltűnt, hogy más a városunkban?

Az autók nem akarnak elütni a zebra közepén... Sőt, várakoznom sem kell, mert egyből udvariasan megállnak és átengednek.

 

Milyen kaják vannak, amiket mi máshogy csinálunk? 

A brassói aprópecsenyében nálunk otthon borsó is van. Mi Egerben nem ismerjük/készítjük a gánicát és a prószát. Itt viszont nincs ganca

 

 

Mi a városodban a kedvenc ital? A kaposváriak jobban vagy rosszabbul bírják az iszogatást?

Egerben a kedvenc ital? Természetesen a bor. Eger a bor városa és akárhányszor hazalátogatok mindig hozok jó kis hazait, mert a család itt imádja. Azt nem tudom, hogy hol bírják jobban a piát, csak azt, hogy a mi családunk - mind Egerben mind Kaposváron - bírja...



 

Miben különbözik a beszédünk? Milyen szavakat használunk, amit ti nem, és fordítva?

A szavak... már kezdem megszokni őket. Nálunk nem szárogató, hanem szárító van. Nem csikálás, hanem csikizés, nem karmolás, hanem csikarás. A tanuló az iskolában nem másodikas, hanem másodikos. Ha nem találom a megfelelő szót és az izével helyettesítem, nálunk másképp ragozzuk.

Kaposváron.: - Hova mész? -ööö...izébA ...a boltba. 

Egerben: - Hova mész? -ööö izébE... a boltba. 

 

Milyen boltok hiányoznak amik itt nincsenek és fordítva?

Egerben sincs sajnos több ruházati bolt, mint itt. Nekem a Zara, Stradivarius és Pull&Bear hiányzik, de ezek Egerben sincsenek. Van viszont Frei Cafe, állítólag lesz Burger King, nyílik egy ázsiai étterem is, szóval egész jó a felhozatal.

 

 

Milyen a munkaerőpiac a városodban a kaposvárihoz képest?

Itt úgy gondolom több munkalehetőség adódik, mint Egerben.

 

Mi hiányzik a legjobban otthonról?

A szeretteim és a régi nyitott uszoda.

 

 

+1 Miért szeretsz itt élni?
Kedves, családias város, számomra tele újdonságokkal. De az igazság az, hogy nem az számít, hogy hol élsz, hanem hogy kivel! Én bárhol tudnék élni csak Márk (a párom) mellettem legyen! :)

 

Vidékiek Kaposváron rovatunk korábbi darabjait ITT tudjátok megnézni!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: