Tényleg elszálltak a lakásárak Kaposváron? Utánajártunk!

2018. 04. 24., Kedd, 15:09

Tényleg elszálltak a lakásárak Kaposváron? Utánajártunk!

A most felnövő generáció számára mindig fájdalmas kérdés volt a lakásvásárlás. Szeretnék persze, mennének otthonról külön, de ez nagyon nehéz, mind pénzügyileg, mind kivitelezés szempontjából bonyolult és átgondolandó procedúra. Kaposvár is érintett ebben a témában természetesen, de itt még hozzá jött az a probléma is, hogy nagyon felmentek a lakás- és ingatlanárak, ráadásul nehéz is normálisat találni. 

Mivel már piszkálja a mi fantáziánkat is a kérdés elég régóta, gondoltunk húzunk 19-re még lapot, és utánajárunk, miként juthatnánk hozzá egy jó kis kecóhoz Kaposváron, és tényleg olyan nehéz és bonyolult ügy ez, hogy szinte lehetetlen egy huszonévesnek egyedül végigvinnie. Érdekes szakmai információkhoz jutottunk.

Nem mentünk messzire a városközponttól

A PhotoHall helyén néhány hónapja megnyílt üzletbe, az MBK Home ingatlanirodába sasszéztunk be, hogy kis felvilágosítást kapjunk a szakmabeliektől is a témában, és ne csak a nagyvilágba durrogassunk hangzatos mondatokat. Elöljáróban annyit tudni kell róluk, hogy a kis csapat régóta dolgozik együtt, és a maga területén mindegyikük 10-15 vagy 20 éves tapasztalattal rendelkezik. Összeültettük hát őket, hogy teljes képet kapjunk az ingatlanhelyzetről.

Mi is ismertünk közülük többeket is, ami nem csoda, hiszen rengeteg ügyfelük volt az évek során, így ismerős arcokra lelhetünk ha betérünk a Fő utca 5. alatt található üzletükbe. A csapat foglalkozik szinte mindennel, ami az ingatlanvásárláshoz köthető, és azzal is kezdték nekünk, hogy onnantól kezdve, hogy felkérjük őket, egészen a kulcsok átvételéig mindent eltudnak számunkra intézni, legyen szó az előminősítésről (ami ráadásul ingyenes is), ingatlankeresésről, felmérésről, hitel ügyintézésről és finanszírozásról. Repkedtek a szakszavak mi pedig csak hüledeztünk, hogy mennyire le vagyunk maradva a témában, de pillanatok alatt összeraktak számunkra a lehetőségeinkhez mért ajánlatot. Fontos kiemelni, hogy mindenki számára egyedi ajánlatot készítenek, amihez meg jobb személyesen összeülni, hiszen nincs két egyforma kereset, megtakarítás és vágyak sem.

Kaposváron nagyon drága most minden nem?

Elmondásuk szerint valóban, az utóbbi időszakban felkúsztak az ingatlanok és lakások árai Kaposváron. Persze, hogy nekünk úgy tűnik, nagyon drága lett most minden, de ők pontosan tudják, hogy csak visszatértek az eredeti árak. A mostani összegek, amelyeket látunk, a 2004-es időszakot mutatják, akkoriban voltak az ingatlanok árai reális méreteken, és ez köszön most vissza. Ezzel, szerintük nincs semmi baj, ennél feljebb meglátásuk szerint már nem fognak kúszni az összegek, úgy érzik, ha nem történik semmi balhé, stagnálás és nyugalom fog következni az ingatlanárak életében.

Felhoztam, hogy én még évekkel ezelőtt láttam egy panelt 6-7 millió forintért, ami mára már a 10-est üti. Ez, mint mondták, a 2008 és 2015 közötti időszakban általános volt, nagyon olcsón lehetett ingatlanokhoz jutni, de azok is a zsebekhez voltak mérve. Most jobb az átlagkereset, biztosabbak a hitelek, várható volt, hogy visszatérnek az eredetileg megszokott négyzetméter árak, amik egy megfelelő konstrukcióval évek alatt megfizethetőek. A hitelek mára már sokkal megbízhatóbb, fix kamatozásúak, amelyeket 5-10 de akár 20 évre is ki lehet nyújtani, majd szépen havonta törleszteni sőt, akár előtörlesztésre is lehetőség van, ha nagyobb összeghez jutnánk a kaparós sorsjegynek köszönhetően.

Van lóvé, nincs lakás?

A következő lépés a megfelelő lakás vagy házikó felderítése. Büszkén elénk toltak több tucatnyi, üzleti ingatlanhirdetést, hogy náluk bátran lehet válogatni. Tehát ha szeretnénk üzletet nyitni, vagy valami panziózásba belefogni, olyanokat is bőven tudnak ajánlani. Gondoltam, maradnék még az újságírásnál, így visszatértünk a városban elérhető lakásokhoz. Ugyan valóban kevesebb már a belvárosban az eladó kecó, de ez csak abból az egyszerű tényből adódik, hogy nem építenek már annyit. Természetesen a külvárosban, a város szélén folyton zajlanak az építkezések, de a város mozgalmasabb területein nem lehet már hová házakat felhúzni, így nehezebb is kifogni őket. Nagyon felkapott most a kisgáti rész, ahol új, hipermodern épületeket fognak összerakni, ezeket is jó szívvel ajánlani tudták számunkra. Adódik a félelem, hogy ha nincsenek új lakások, és elviszik a mostaniakat akkor az árak még feljebb vándorolhatnak, de véleményük szerint akkor sem lesz lényegi változás, a piac beárazódni látszik, a befektetők bevásároltak, a hitelfelvételek megindultak, érkezik a generációváltás.

Mit váltunk hová?

Generációt, hiszen ők is tapasztalják, hogy a fiatalok egyre gyakoribban üzletfeleik körében, egyre többen vásárolnak már ingatlanokat. A fiatalok elhatározzák magukat, külön mennek a szülőktől, igénybe veszik a pályázatoka, támogatásokat és megoldást találnak a vásárlásra. Nagyon felbátorodott a fiatal korosztály, hiszen a hitelfelvételek végre megbízhatóvá váltak, könnyebben el lehet lavírozni köztük, egyszerűbb a törlesztésük is, így ők is sokkal szívesebben vágnak bele egy nagyobb összeg törlesztésébe, majd a költözésbe.

Kicsit megnyugodva ám, de rengeteg gondolattal távoztunk az MBK-Home irodájából, de ha újra kérdéseink lennének a témában, már tudjuk, kikhez kell fordulni. Nem csak számunkra nyitottak az ajtók, hanem bárki bizalommal fordulhat a csapatukhoz, megtalálják majd a megfelelő megoldást!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: