2018. 04. 04., szerda, 10:28

Vidékiek Kaposváron - Ádám jönni Kaposvár!

Kaposváriak Külföldön rovatunk sikerén felbuzdulva elindítjuk Vidékiek Kaposváron sorozatunkat, melyben Magyarország más településeiről Kaposvárra költözött arcokat mutatunk be nektek, akik arról mesélnek, hogy miért költöztek ide, miben másabbak itt az emberek, szokások, ételek mint szülővárosukban. A sorozat harmadik részében egy bajai srácot interjúvoltunk meg.

Mesélj Magadról! 

Borsos Ádámnak hívnak, 21 éves vagyok és egy kisebb dél-magyarországi városból, Bajáról származom.

 

 

Miért költöztél Kaposvárra és most mit dolgozol/tanulsz itt?

Kaposvárra úgy sodort az élet, hogy tovább szerettem volna tanulni és ez a lehetőségem volt. Filmezni szeretnék és Budapesten nem indítottak szakot, így maradt ez a kis pisztácia színű város.  II. éves hallgató vagyok a Kaposvári egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karán, Mozgóképkultúra és Médiaismeret szakon. Csak hogy teljes legyen a megnevezés.

 

Mi volt az első dolog, ami feltűnt, hogy más a városunkban vagy fura?

Első benyomásaim a kétnapos felvételi eljárás végett itt töltött kb. 30 óra dominálja. A nyár még nem váltotta fel teljesen a tavaszt, de már nagyon szép idő volt és emlékszem, kifejezetten tetszett a zöld. Mindenfelé magasra nyúló fák, füves, parkos területek. Ez kifejezetten bejött. Ja, meg úgy tűnt, mintha itt mindenki nagyon ráérne arra, amit éppen csinál. Szórakoztató volt.

 

 

Milyen kaják vannak, amiket mi máshogy csinálunk? Mik azok az ételek, amiket mi főzünk és ti otthon nem, illetve fordítva?

Bajai gyerek révén azonnal vérszemet kapok, ha valaki nem dunai típusú halászlére gondol a megnevezés alatt. Belefutottam pár ilyenbe itt is. Szóval érnek azért atrocitások, na. Egyébiránt nálunk nincs olyan menő Street-Food részleg, mint itt a sornál. Az világbajnok.

 

Miben másabbak az emberek, a természetük mint a szülővárosodban? Milyen szokásokban különbözünk?

Mint már korábban említettem, itt valahogy nagyon lassan halad minden. Nem szívbajos senki. Kedvesen el lehet beszélgetni bármelyik boltossal, vagy akár leszólításra az ún. utca emberével. Főként ezt emelném ki. Persze ezt a várost azért nem ismerem annyira, de eddig túl nagy bajok nem voltak.

 

 

Miben más a beszédünk? Milyen szavakat használunk, amit ti nem, és fordítva?

 

KapoZSvár! Ennyit tudok mondani.

 

Milyen boltok hiányoznak vagy vannak itt, de otthon nincsenek?

Amit nagyon hiányolok, azok a szórakozási lehetőségek. Szigorúan véve egy kocsma persze nem bolt, de italt lehet venni. Az mégiscsak szomorú, hogy éjfélkor minden bezár a főtéren. Egy megyeszékhelytől nem ezt várná az ember.

 

 

Mi a városodban a kedvenc ital? A kaposváriak jobban vagy rosszabbul bírják a piát mint nálatok?

Túl nagy helyi sajátosság nincs a városkámban, viszont sokan isznak bort, mivel a Hajós- Bajai borvidék itt fekszik. Ez az ország egyik legjobbja, így sok kérdést nem hagy maga után. Sok nagy piással találkoztam Kaposváron. Mondjuk egyik sem innen származott. Nem akarok megbántani senkit, de fel kell kötni azt a bizonyos nadrágot.

 

Mi hiányzik a legjobban otthonról?

Legjobban a víz hiányzik. Persze, persze, itt folyik a Kapos, de én a Duna mellett nőttem fel és azért az nem ugyanaz...

 

 

+1 Miért szeretsz itt élni?

Amit szeretek ebben a városban, hogy alig léteznek távolságok. Valahogy nagyon jól középre raktak mindent, és a belvárosban bárhová mész, 5 perc alatt ott vagy.

 

A Vidékiek Kaposváron cikksorozat előző részeit ITT olvashatjátok!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: