2018. 03. 28., Szerda, 10:22

Kaposvári sonka körkép - Kerüljük az alkalmi árusokat!

Az eredetileg 40 napig tartó böjtöt követően az asztalra kerül végre a sonka, tojás és kalács kombó. Az ünnep már a nyakunkon, sokan be is szerezték gyorsan a városban az asztalra a finomságokat, viszont akadnak olyanok, akik az utolsó pillanatra hagyják a vásárlást. Most körülnéztünk, miből tudtok Kaposváron válogatni, illetve mire kell figyelni a vásárlásnál. 

Kaposvári választék

Az üzletek és a hentesek pultjai is roskadoznak a sonkáktól, utóbbiakban észrevehetően nagyobb a választék e téren. Míg a hipermarketekben és nagyobb boltokban vákuumcsomagolt tarja, lapocka és néhol füstölt pulykamell szerepel a választékban, addig a henteseknél ezen felül szívsonka, csülök és angol szalonna közül válogathatunk. 

Mennyi az annyi?

Míg az üzletekben egy vákuumcsomagolt füstölt főtt tarját 1390 forintért vásárolhatunk meg, ugyanezt a hentesnél 1499 Ft/kilós áron adják. Általában egy kiló húshoz ezer és kétezer forintos áron hozzá lehet jutni a városban. 

Mire figyeljünk vásárlásnál?

Megbízható forrásból vásárolj, és próbáld kerülni a piaci, alkalmi árusokat. A csomagoláson vagy a megnevezésén szerepeljen a főtt vagy a sült sonka kifejezés. A termék - nyomás nélkül - semmiképp ne engedjen levet. 

Ez változott tavaly húsvét óta sonkaügyben

A Magyar Élelmiszerkönyv 2017. augusztus elsejei módosítása szerint baromficombból és - mellből a továbbiakban nem lehet hőkezelt sonkát készíteni. Ezenkívül több minőségi paraméteren is változtattak - például csökkenteni kell a sonka maximális sótartalmát -, illetve új csoportokat - szárított, nyers sonka, parasztlapocka - alakítottak ki.

Ti beszereztétek már a sonkátokat?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: