Kaposváriak külföldön - Pöntör Renátó / Skócia

2018. 03. 05., hétfő, 09:00

Kaposváriak külföldön - Pöntör Renátó / Skócia

Cikksorozatunkban kaposvári származású, külföldön élő arcokat mutatunk be, így betekintést nyerhettek az életükbe, motivációikba. Ha te is döntés előtt állsz, hogy indulj/ne indulj, és ha igen, merre, talán segít neked ez a sorozat.

Renátó 26 esztendős, a kaposvári Lamping Józsefben végzett. Az iskola után itthon próbált szerencsét, főleg diákmunkákat végzett, javarészt az OBI-ban dolgozott, majd 2014-ben utazott ki Skóciába, azon belül pedig Aberdeenbe, ahol azóta, kisebb megszakításokkal tengeti életét konyhai kisegítőként és szakácsként.

 

Aberdeen - Skócia

Miért döntöttél úgy hogy külföldön fogsz élni?

A suli után ugye már nem nagyon tudtam diákmunkát vállalni, pedig azt még élveztem is, de utána már nem volt lehetőség, rendes állásba pedig nem tudtak felvenni az OBI-hoz. Ezen kívül nem volt már semmi elképzelésem, így meguntam a dolgot, és kiköltöztem a testvéremhez, aki már évek óta Skóciában lakott. Saját döntésem volt, de természetesen a magasabb jövedelem és a kényelmesebb élet motivált.

 

Staff Party

Milyen nyelvtudással indultál el?  

Őszintén? Nagyjából zéró volt a nyelvtudásom, talán még magyarul se tudtam akkoriban rendesen beszélni... Az évek során azért már elég jól megy az angol, bárkivel meg tudom itt magam értetni, és bármilyen hivatalos ügyet is el tudok már intézni.

 

Mi a véleményed az ottani magyarokról?

Igazából szerencsére nincs túl sok magyar itt Aberdeenben, de akik vannak, azok is a normálisabbak közé tartoznak, bírom őket. Úgy tűnik az idióták ennyire messze nem igen jönnek ki.

 

Otthonra kényelmes viselet!

Mennyibe kerül egy doboz sör/kenyér/hajvágás?  

A normális, fogyasztható sörök átlagára 1 fonttól kezdődik (kb. 350 forint), a kenyér is ilyen körül van, ezért is tévesztem néha össze őket... A hajvágás 9 fontnál kezdődik, ott már azért jobban bele kell nyúlni a zsebünkbe (kb. 3000 forint).

 

Mi volt a legfurcsább tapasztalatod?

Kimondottan furcsa tapasztalatom talán nem is volt, inkább érdekesnek mondanám azokat a dolgokat, amik történtek velem és amikre felkaptam a fejem. Ilyen például a skótok már-már mániákus sorban állása, hiszen a buszmegállókban már szép, rendezett sorokban várják a járművet még akkor is, ha van még 5 percük annak érkezéséig. Még a padokon is tartják az érkezési sorrendet, ha te később érkezel, és beelőzöd az ott ülőket, azonnal rád ripakodnak, hogy nem ott van a sor vége! A rendőrökön szoktam még nevetni, itt teljesen normálisak, többször is volt már olyan, hogy egy rendőrrel egyszerre sétáltam át a piroson, és csak vigyorgott.

 

Kaposvári barátaival

Mi a vezető hír most az ottani újságokban?

Nem nagyon követem itt a kinti híreket, újságot egyáltalán nem forgatok, inkább az otthoni dolgok érdekelnek, de a neten is csak titeket nézlek.

 

Mi hiányzik itthonról leginkább?

Hát a formális válaszom az, hogy természetesen a családom és a barátaim hiányoznak. Viszont ami a leginkább hiányzik nekem az a finom magyar ételek, és természetesen a magyar nők, mert mint tudjuk, ők a legszebbek a világon.

 

Milyen hiánycikkeket viszel magaddal itthonról, mikkel tankolsz fel, ha mész vissza?

Általában csak pálinkát pakolok az útra, mást nem nagyon, mert nem túl fontos szemszög ez számomra, a csajok meg sajnos nem férnek bele a bőröndömbe.

 

A munkatársak gyorsan megkedvelték

Bejöttek a számításaid?

Igazából nem voltak nagyon elképzeléseim amikor kijöttem, amit kicsit bánok is, hiszen elvitt a kinti élet és csak sodródtam a dolgokkal, el is ment néhány évem a kukába így. Mostanra már biztosabb tervekkel vagyok idekint, amiket mindenképp megvalósítok a közeljövőben.

 

Hogy tervezed a jövőd?

Én abba a csoportba tartozok akik Magyarországon képzelik el a jövőjüket. Mindenképp hazamegyek előbb-utóbb, először nem biztos, hogy egyből az országba, hanem egy szomszédos területre, Ausztriába talán. De célom mindenképp, hogy otthon lehessek, amíg ez nem valósul meg, addig pedig a cél, hogy minél közelebb legyek, hogy könnyebben tudjak hazaugrani látogatóba.

 

Kint a ketrecharcot is gyakorolta egy ideig

Mit üzensz Kaposvárra?

Ha valaki külföldön képzeli el a jövőjét, konkrét tervekkel kell, hogy érkezzen, különben ő is úgy járhat mint én, hogy elviszi a kinti élet, és csak peregnek a napok, konkrét tervek pedig nincsenek. Végig kell gondolni mit szeretnénk, és tudni kell áldozatot hozni, hiszen annyira nem egyszerű azért egy teljesen másik országban új életet kezdeni, gondolni kell a családra, barátokra, akiket hátrahagy az ember. Kaposvárra pedig még azt üzenném, hogy készüljenek a kocsmák, mert hamarosan érkezem!

 

Korábbi cikkeinket a témában ITT találod!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: