2018. 03. 01., Csütörtök, 13:17

Ilyen még nem volt Kaposváron! Az Elevenben minden kávét kotyogóssal főznek szombaton!

Lehet világos vagy sötét pörkölésű, március 3-án minden kávét kotyogóssal készítenek az Eleven Kultúrbisztróban. Kíváncsiak vagytok, hogy lehet a kotyogóssal olyan kávét főzni, mintha egy drága kávéfőzővel készült volna? Akkor szombaton irány az Eleven Kultúrbisztró! 

Mondhatjuk, hogy régi és egyszerű technika, de egy jó kotyogósnál nem sok minden jobb, és biztosak vagyunk benne, hogy a ti szekrényetek mélyén is lapul egy, amit még a nagyi hagyott rátok! Pont ezért szeretnének titeket megismertetni az eszköz rejtelmeivel, aminek elsajátításával otthon is minőségi kávét tudtok majd főzni.

 

Kotyogós gyorstalpaló:

Erős és némileg keserű kávét készít, amolyan olaszost. A kotyogóst ugyanis az olasz Alfonso Bialetti szabadalmaztatta még 1933-ban. Relatíve olcsón beszerezhető szerkezet, használata nem tűnik túl bonyolultnak, igazán jó kávét készíteni azonban nem is olyan könnyű vele. Az alapvető probléma ugyanis az, hogy rendkívül magas hőmérsékleten készíti a kávét, ami nagyon keserű összetevőket old ki a pörkölt kávéból.

HOZZÁVALÓK:

  • kotyogós kávéfőző 
    Javasoljuk a rozsdamentes acélból készült darabokat (az alumínium kevésbé javasolt)
  • frissen pörkölt, őrölt kávé
  • víz
    A megfelelő összetételű víz nagyon fontos. Legyen friss, jó illatú, klórmentes, calcium tartalma 17-85 mg/l között, Ph értéke 6.5-7.5 között, nátrium tartalma 10mg/l körül. 
  • rozsdamentes vízforraló
    A víz előmelegítéséhez kell, hogy a főzési folyamatot fel tudjuk gyorsítani és a kávé ne hevüljön túl a főzőben.

Szombaton minden kávét, ami az itallapon szerepel nem a megszokott kávéfőzővel főznek le számotokra, hanem a jó öreg kotyogóson. Addig is ne felejtsétek:

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: