2018. 02. 07., szerda, 12:46

Vidékiek Kaposváron - Franci jönni Kaposvár!

Kaposváriak Külföldön rovatunk sikerén felbuzdulva elindítjuk Vidékiek Kaposváron sorozatunkat, melyben Magyarország más településeiről Kaposvárra költözött arcokat mutatunk be nektek, akik arról mesélnek, hogy miért költöztek ide, miben másabbak itt az emberek, szokások, ételek mint szülővárosukban. A sorozat első részében egy Debreceni születésű leányzót interjúvoltunk meg.

Mesélj Magadról!

Sós Franciska vagyok, 29 éves és kunsági születésű, debreceni lány vagyok, mégis Budapestről kerültem Kaposvárra!

 

 

Miért költöztél ide és mikor? Most mit dolgozol/tanulsz városunkban?

Egy éve és 5 hónapja élek Kaposváron. A párom miatt költöztem ide és jelenleg az Erzsébet Sörház „lelkes“ dolgozói táborát erősítem.

 

 

Mi volt az első dolog, ami feltűnt, hogy más vagy fura a városunkban?

Mindenképpen a beszédet emelném ki! Néha olyan szavakat használnak itt, amiről azt sem tudtam hogy mi fán terem! Aki ismer, az tudja mennyire imádok enni. Be kell vallanom itt az ételek is sokkal másabbak, mint nálunk! Végezetül az emberek!  

 

Miben másabb a kaposvári konyha, mint a tiétek?

A vadasba nálunk reszelik a répát, míg itt pépesitik a szószt/mártást. A prószáról például azt sem tudtam hogy létezik, ennek ellenére nagyon finomnak tartom! A töltött káposzta, ami még beugrik, nálunk savanyú káposztábol készül, jó kaprosan és nagyon mini.

 

 

Miben másabbak itt az emberek, mint a szülővárosodban?

Mi a Hajdúságban, nagyon barátságosak, beszédesek, közvetlenek és segítőkészek vagyunk embertársainkkal. Ez itt nem igazán mondható el sajnos, de természetesen vannak kivételek.

 

Miben más a beszédünk? Milyen szavakat használunk, amit ti nem, és fordítva?

Huhhh, nem lenne időm leírni, annyi van!

Ami számomra a legfurcsább, az az amikor például egy étel receptről mesélnek, és úgy mondják, hogy van BENN bors, stb. MI van BENN és hol? WTF!

A másik, ami nagyon furcsa az az, hogy mi azt, hogy „szoktunk“ arra mondjuk, amit a mai napig csinálunk, itt pedig a rég múltra is használják. Például párom édesanyja meséli: Bence is amikor kicsi volt szoktunk neki csinálni. Amikor először hallottam akkor kétszer is vissza kérdeztem hogy mi??

 

 

Milyen boltokat hiányolsz Kaposvárról?

Egy non-stop szolárium, mert én elég éjszakai bagoly vagyok a vendéglátó életmódnak köszönhetően.

 

 

Milyen munkaerőpiaci különbségeket tapasztalsz?

Én úgy vélem, aki akar dolgozni az bárhol talál munkát! De sajnos úgy veszem észre, hogy a mai fiatalság nem nagyon szeret dolgozni. Konkrétan olyan, mintha szégyen lenne a munka, beülni és iszogatni, ez a módi manapság!

 

A kaposváriak a debreceniekhez képest jobban vagy rosszabbul bírják a piát?

Nagyon jól bírják, de nem jobban nálunk….! 

 

 

Mi hiányzik a legjobban otthonról?

Természetesen a Nagymamám aki felnevevelt és a testvéreim! Nincs olyan nap, óra, másodperc, hogy ne gondoljak rájuk!

 

+1 Miért szeretsz itt élni?

Kaposvár egy nagyon is élhető kisváros! Nem beszélve arról, hogy gyönyörű a környék, akik itt élnek talán fel sem fogják mennyire szerencsések, bármerre visz kirándulni Bence ámulok és bámulok, egyszerűen egy álom, főleg a Balaton. Mielőtt leköltöztem, csak fesztiválokon jártam a Balcsin és akkor nem igazán tudtam élvezni a munka miatt, de például egy május 1. a Badacsonyban, egy szó, mint száz, imádtam! Nem is voltam tavaly strandon, ha volt időm kizárólag a Balaton a szerelmemmel. Mikor hazamegyek mindig csak regélek róla, küldöm a fotókat és a családom csak ámul milyen helyek vannak erre, a nagymamám mondta is: Míg élek fiam egyszer elmegyek hozzád és elviszel a Balatonra!(Sosem látta még) Mit sem érne ez az egész a szerelmem Bence nélkül,  aki miatt legfőképp szeretek itt élni!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: