2018. 02. 05., hétfő, 15:10

Hamarosan új kütyüvel bővül a Rippl-Rónai látogatóközpont

Rendkívül izgalmas, új projekten dolgozik két kaposvári fiatal, Keresztes Bálint és Burcz Alex, melynek köszönhetően a jövőben akár át is rendezhetjük Rippl-Rónai József Szobarészlet című festményét. A projekt részleteiről Keresztes Bálint számolt be nekünk.

Tavaly a Kaposfesten már találkoztunk a VR szemüvegetekkel, mi is volt ez akkor még pontosan?

Igen, tavaly nyáron voltunk lenn ezzel az eszközzel a Kaposfesten, a Szivárvány Kultúrpalotánál. Akkor egy virtuális valóság szemüveget mutattunk be, amely egy mobiltelefon segítségével mutatta be 360 fokos szögben Rippl-Rónai festményeit. A festmények természetesen ki voltak egészítve panorámaképként, hogy tényleg körbe lehessen bennük nézni, és igen nagy sikerünk volt vele.

 

 

Mi történt azóta a kütyüvel?

Ezzel az applikációval megnyertük a Polgármesteri ösztöndíjat, aminek nagyon örültünk. Az ösztöndíj segítségével továbbfejlesztettük az ötletünket, és mivel én épp a diplomamunkámon is dolgoztam, ami szintén egy VR-os projekt volt, össze tudtam kapcsolni a kettőt. Most odáig jutottunk, hogy van egy eszközünk, egy HTC Vive, aminek segítségével már térbeli mozgást is végezhetünk, tehát lehetőségünk nyílik mozogni, körbefordulni és tárgyakat mozgatni. Elkészítettük a művész Szobarészlet című festményét, természetesen kiegészítve, így az eszköz segítségével valóban beléphetünk a szobába.

 

 

Mit csinálhatunk most, ha felvesszük ezt a szemüveget?

Körbejárhatjuk a festményt, hiszen kidolgoztuk teljesen, így nem csak forgolódni, de járni-kelni is lehet benne. Elrejtettünk néhány meglepetést is, de annyit már elmondhatok például, hogy játékokat is elhelyeztünk benne, hogy tényleg jól érezzék magukat a látogatók a virtuális térben. Készítettünk egy olyan kompozíciós játékot is például, amely során nyugodtan rendezhetjük kényünk kedvünk szerint a szobát, vagy festhetünk akár egy képet Rippl-Rónai stílusban. Mivel szerettük volna, hogy ez az emlék meg is maradjon, kézzel foghatóvá váljon, lehetőséget teremtettünk arra, hogy a látogató lefotózza virtuálisan a látványt, amelyet mi ki tudunk számára nyomtatni. Így a munkája, az átrendezése és az egész ott léte egy képen elvihető lesz.

 

 

Nagyjából mikorra készültök el a projekttel?

Évek óta dolgozunk rajta de már tényleg a célegyenesben vagyunk. Már csak apró részletek hiányoznak, amik teljessé teszi majd az élményt, ezt követően pedig bekerül az eszköz a kaposvári Rippl-Rónai villa melletti látogatóközpontba, ahol onnantól kezdve bárki kedvére használhatja és élvezheti a festményt.

 

Alig várjuk!

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: