2018. 01. 16., kedd, 10:50

Ilyen csülkös pacalt nem eszel akárhol Kaposváron!

Kétféle ember van: aki szereti a pacalt és aki nem. Ezzel nem mondtunk túl nagy okosságot, az viszont már több fejtörésre adhat okot az előbbieknek, hogy Kaposváron egyáltalán hol jutni hozzá ehhez a megosztó ételhez. Nekünk egy baráti meghívás által sikerült fényt derítenünk egy kifogástalan forrására.

A férfias gyomrok tulajdonosai talán csak legyintenek erre a felfedezésünkre - én már 86' nyara óta a Véndiófába járok pacalozni -, a magunkfajta városi ficsúroknak viszont igenis rá kell találnunk ezekre a bázisokra, miután a helyi éttermi mérleg erősen az olasz, európai konyha felé billent az utóbbi években, háttérbe szorítva a jó magyar ízeket.

Egy barátunk meghallva ezen sérelmeinket, a következő kijelentéssel adta vissza reményeinket egy cinkos kacsintás kíséretében: - gyertek pénteken a Hörpibe, csülkös pacal lesz! 

 

 

A Hörpiről (hivatalos nevén Hörpintő Presszó) tudni kell, hogy egy vásártéren székelő presszó, mi leginkább a vasárnapi hurkakolbászozást' követő folytások bevitele okán látogattuk ezidáig, így igencsak meglepődtünk a meghíváson. Mint kiderült, egy népes baráti társaság tartja itt péntekenként a magyar konyha klasszikusaihoz szóló szeánszát, és olyan kraftos kaják kerülnek a fazékba/bográcsba, mint a székelykáposzta, körömpörkölt csülökkel, kacsazúza pörkölt, CSIRKEhalászlé... 

 

Még tíz perc Lacikám!Ebédre várva

Kicsivel dél előtt érkeztünk, hogy legyen időnk megszerezni a csülkös pacal titkos receptjét, de Zsolt, a főséf nem okoskodta túl a dolgot, csak a következő tanácsot adta:

jó minőségű alap fűszerek kellenek bele, hogy ne vigyék el az ízt, a pacalnak legyen pacal íze, a csülöknek legyen csülök íze, ennyi

Aperitif

Ha a tény, hogy már 2007 óta ő ennek a baráti dzsemborinak a hivatalos séfje, nem lett volna elég, az ízek, az illatok és a látvány abszolút megyőztek minket a rövid tanács jogosságáról, ha azt mondom hogy a tálalás után tíz perc csend következett, akkor tudjátok miről beszélek...

 

Csendélet gőzölgő pacallal

 

Az eredeti ízek mellett egyébként a baráti hangulat az, amire szintén itt találtunk rá hosszú idő után, hiszen melyik étteremben köszön mindenki mindenkinek, és hallani olyanokat hogy - még hármat csak kenyérrel Zsoltikám!, vagy - ne ijeszd meg nagyon azt a szekszárdit Magdikám!

 

Köszönjük Hörpintő!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: