2017. 12. 20., szerda, 16:21

Nagy a titkolózás, nem tudni mikor érkezik Kaposvárra a Seuso-kincs

Kaposváron december 29-e és január 21-e között lesz látható a Fő utcai Anker-házban a Seuso-kincs. Próbáltunk a hivatalos közleményeken kívüli információkhoz jutni, például hogy mikor érkezik a városba a műkincs együttes, de az extrém biztonsági előírások miatt még a múzeum illetékesei sem ismernek minden részletet.

A zalaegerszegiek már megcsodálhatták a műkincseket

Mindössze 6 vidéki városban mutatják be a kincseket és mindenhol hatalmas az érdeklődés, Kaposváron már most több mint hatezren jelezték részvételi szándékukat a múzeumnál. A műtárgy együttest a legszigorúbb biztonsági előírások mellett szállítják és őrzik, ami nem csoda, ha lenne árcédulája, 52 milliárd forint virítana rajta. Maga a kiállítás megrendezése sem olcsó ebből kifolyólag, 23 millió forintba kerül a városnak.

A látogatók viszont kedvezményes 600 forintos áron tekinthetik meg a kiállítást, diákoknak pedig csak 300 forint a beugró.

 

A kincsek egy része

De mik is ezek a kincsek?

A 4. században egy gazdag római több nagyméretű, étkezéshez és tisztálkodáshoz használt ezüstedényt rejtett el Polgárdi környékén, valószínűleg egy barbár katonai betörés miatt. 1975-ben Sümegh József amatőr kincskereső találta meg ezeket a tárgyakat Kőszárhegyen, el is hencegett vele a környezetében. Ez lett a veszte, 1980-ban a pincéjében felakasztva találták meg, a hatóságok akkor még öngyilkosságként könyvelték el a történteket, de később már ​emberölés miatt nyomoztak. 

Így találtak rá munkatársai a kincsvadászra

Rajta kívül több embert eltettek láb alól, aki az "elátkozott kinccsel" kapcsolatba került, volt akit szintén akasztva találtak, volt aki ételmérgezésben halt meg. A kincseknek ezután nyoma veszett, majd annyit tudni, hogy 1982-ben az angol Lord Northampton megvásárolta azokat egy kétes hírű bécsi műkincskereskedésben, nyolc évvel később pedig a New York-i Sotheby's árverésén bukkant fel. A kormány két részletben, 2014-ben és 2017-ben vásárolta vissza hosszú huzavona és titkos tárgyalások sora után a 15 darabból álló együttest (14 ezüsttárgy: edények, tálak, kancsók és egy szelence, továbbá az ezeket rejtő rézüst).

Ha szeretnétek több részletet megtudni a kincsek történetéről, csak keressetek rá a neten, rengeteg rejtélyes sztorit találtok, melyeket vér, pénz, összeesküvések és hazugságok szőnek át. 

 

Ha biztosan be szeretnétek jutni a kiállításra, jó ha itt foglaltok időpontot.

Aktuális infokért és további érdekességekért kövessétek a Seuso Kaposvár facebook oldalát!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: