2017. 12. 01., péntek, 16:33

Toplistás könyvek Kaposváron az ünnepi szezonra

Vészesen közelednek az ünnepek, így lassan elkezdhettek azon gondolkozni, hogy idén milyen ajándék is kerüljön a fa alá. Egy kis segítséget szeretnénk ebben nyújtani nektek, mégpedig egy olyan meglepetés formájában, mellyel nem lehet mellé lőni. A könyv mindenki számára ideális választás lehet, ezért szétnéztünk a kaposvári könyvesboltokban és összegeztük a jelenlegi toplistás olvasnivalókat.

Náray Tamás – Zarah (4999 Ft)

Náray Tamás - igen, jól olvassátok, a nemzetközi hírű divattervezőről van szó - új regénye egy történelmi korszakokon, generációkon és országhatárokon átívelő, mozgalmas családtörténet, mely egy kivételes asszony sorsán keresztül mesél. A könyv címszereplője Zarah Winter ugyanis szerető családba, fényűző körülmények és csodás műkincsek közé született, s egy tökéletes világban ennek megfelelő élet is várt volna rá. Ám hamar meg kell tanulnia, hogy az 1930-as évek Németországában mindennek épp az ellenkezője igaz. De hiába veszik el tőle a családját, az otthonát, a hazáját, sőt még a nevét is, Zarah mindvégig kitart. A 744. oldalas olvasmány már most a toplisták élére ugrott és igen nagy valószínűséggel a karácsonyi ajándékok egyik legkedveltebb célpontja is lesz.

 

Bödőcs Tibor - Addig se iszik (2999 Ft)

Érdekes, hogy a sikerlisták élén rögtön két olyan könyvvel találkozunk melyek szerzői az írástól teljesen eltérő hivatást űznek. Bödőcs Tibor Karinthy-gyűrűs magyar humoristát valószínűleg keveseknek kell bemutatni. Írásaiban jól tükröződik egyénisége, melyet Cserna-Szabó András ajánlásában szépen össze is foglalt: a páratlan irodalmi műveltség találkozik az igazi humorral Karinthy boncasztalán. Apját kérdezték, mit szól, hogy fia már ír is. „Addig se iszik” – válaszolta a bölcs öreg, és igaza volt: Tibor írás közben sose iszik. (Hmm…) Mert ilyen az irodalom: nevel, tanít, szórakoztat – és amíg írunk vagy olvasunk, addig se iszunk. Tisztelet a kivételnek. Fogadják tehát szeretettel az irodalmi paródia Lemmyjét, a magyar humor Billy, a Kölyökjét, a búcsúszentlászlói Rabelais-t. „Tessék mosolyogni!” Ezzel mindent el is mondott a híres író a 208 oldalas, könnyen fogyasztható, szórakoztató irodalmi alkotásról. A pozitív emberek alapdarabja.

 

Jo Nesbø – Szomjúság (3980 Ft)

Jo Nesbø norvég író és zenész – egykori focista tehetség - egy igazán ígéretes skandináv krimivel ajándékozta meg olvasóközönségét. Az Animus Kiadó gondozásában kiadott mű már most az előadási sikerlisták élére ugrott. Története középpontjában természetesen gyilkosság, dráma, és rengeteg rejtély áll. Amikor egy fiatal nőt ugyanis brutálisan meggyilkolnak a fővárosban, Mikael Bellman rendőrfőkapitány személyes okokból Harry segítségét kéri. Hamarosan újabb hasonló gyilkosság történik, Harry pedig - sutba dobva élete szerelmének és önmagának tett ígéretét - beleveti magát a munkába. Mindössze két nyom van, amelyen elindulhatnak: az első áldozat nyakán lévő sebekben talált rozsda- és festékmaradványok, valamint a tény, hogy mindkét nő társkereső oldalak rendszeres látogatója volt. A 491 oldalon át tartó izgalom bizony minden irodalombarátot le fog kötni az ünnepek közötti szabadnapokon.

 

Harminc év napsütés – Grecsó Krisztián ( 3299 Ft)

Grecsó Krisztiánt József Attila-díjas költőt, írót talán nem sok olvasónak kell bemutatni. Írásaival nem csak a könyvek, hanem hetente megjelenő lapok oldalain is találkozhatunk. Mostani novellás kötetében ismét az elmélyült gondolatok kaptak helyet. Fő kérdése az, miként a család jelentheti-e nekünk az otthont az időben, vagy minden alkalommal újra meg kell küzdenünk ezért az otthonosságért? A kortárs író történetei legszemélyesebb emlékeinket idézhetik fel: a nagymamákkal töltött nyarakat, a szabálytalan karácsonyestéket, az önálló élet első bizonytalan lépéseit, a hosszú vágyakozásokat és a rövid találkozásokat. A szerzővel ismerős terepen barangolhatunk, mégis minden más. A falu és város közötti kulturális váltások megélése, a helyekhez és helyzetekhez való visszatérés ambivalenciája most is ott van az írásokban, de mindent közelről látunk, így a történetek egyszerre komikusak és drámaiak. A Harminc év napsütés olyan, mint egy varázslatos kalendárium, benne a generációk közötti kommunikáció lehetőségei és lehetetlenségei, a velünk élő múlt kiismerhetetlen történetei. A 240 oldalnyi tömény irodalom nem hiányozhat a könyvfalók polcairól. Nem véletlen, hogy a top 5 eladási listában már most is ott szerepel.

 

Erin Watt - Papír hercegnő, A royal család 1.(3299 Ft)

Természetesen toplistánkból az ifjúságot sem hagyhatjuk ki, így nekik is hoztunk egy igazán friss szerzeményt. A kaposvári könyvesboltok vásárlói körében ugyanis igen előkelő helyen áll a pár hónapja megjelent Erin Watt, Royal család sorozatának első része. A sztoriban Ella Harper életébe kapunk betekintést, aki nagy túlélő és született optimista. Egész életében városról városra költözött szeleburdi anyjával, küzdött a megélhetéséért és végig hitt benne, hogy egy napon majd kimászik a gödörből. De az édesanyja halála után végképp egyedül marad. Egészen addig, amíg meg nem jelenik Callum Royal, aki kihúzza Ellát a szegénységből, és elcipeli a luxuspalotájába az öt fia mellé, akik viszont utálkozva fogadják. Mindegyik Royal fiú karizmatikus személyiség, de egyik sem olyan magával ragadó, mint Reed Royal: a srác, aki eltökélte, hogy visszaküldi Ellát a nyomorba, ahonnan jött. Reed nem tart igényt Ellára. Azt mondja, nem tartozik közéjük. Talán igaza van. A 360 oldalas könyv biztosan lefogja kötni a fiatalokat a hideg téli estéken. 

 

2016-ban ezeket a könyveket olvastátok a legtöbben Kaposváron

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: