2017. 11. 03., péntek, 09:43

Boldog Szendvics napot Kaposvár!

De írhattunk volna Debrecent vagy Timbuktut is a címbe, hiszen ma van a Nemzetközi Szendvics nap!

Ki is találta fel?

Talán már hallottátok a szendvics történetét, de jó sztori, így jó újra és újra elővenni. Szóval a szendvics John Montagu Sandwich grófja révén vált ismertté 1768-ban, aki a kártya iránti szenvedélye miatt vonult be a gasztronómia történetébe, mivel szenvedélyes játékosként nem akart felállni az asztaltól, amely mellett kártyázott. Azért, hogy egyen valamit, azt kérte a szolgáitól, hogy tegyenek neki egy szelet húst két szelet kenyér közé. Így lett aztán ő a világon mindenki által ismert szendvics feltalálója. Jó mi?

 

Hova jutott?

Gyakorlatilag mindenhova eljutott, és végtelen formátumban találkozhattunk már vele, nézzünk most pár méltán népszerű modellt! 

Reuben szendvics - Amerika

Ez a meleg szendvicsféleség 1930 környékén bukkant fel New Yorkban, a névadója Reuben Kulakovsky pókerpartnereinek szolgálta fel. Szeletelt hússal, (savanyú) káposztával, svájci sajttal, dresszinggel, például az amerikai-orosz narancsos majonézzel készítik. Mindezeket az összetevőket klasszikusan rozskenyér szeletek közé helyezik és úgy grillezik. Számos variációja létezik.

 

Leberkäse Semmel - Németország

Ha szó szerint fordítanánk le, akkor bizony a Májsajt nevet kapnánk, ami, legyünk őszinték, nem túl guszta. Persze ez nem igaz, mert valójában egy húskenyérről beszélünk, csípős és édes mustárral tálalva, császárzsömlében. Ez olyan a németeknél, mint amerikában a hot dog, lépten-nyomom belefutunk az utcán is. Egyszerű, mégis nagyon jó és laktató cucc.

 

Croque Monsieur - Franciaország

Tulajdonképpen egy sajtos-sonkás melegszendvicsről van szó. A croque monsieur épp csak egy kicsit több ennél, mégis emberek milliói ropogtatják francia kávéházak teraszán. A croque monsieur feltalálása egy véletlennek köszönhető – mint megannyi más híres találmányé. A 20. század legelején egy párizsi bisztróban az alkalmazott készített magának egy szendvicset: kivételesen baguette helyett két szelet kenyér közé tett sonkát és sajtot, de nem volt ideje megenni a szendvicsét, és véletlenül pont a radiátor mellet felejtette. Mire észrevette, addigra a szendvicsben már megolvadt a sajt, és az egész átmelegedett, de mivel nagyon éhes volt, így is megette. Kiderült, hogy a szendvics még finomabb is, mint hidegen, és annyira megtetszett neki az ötlet, hogy a kávéház étlapjára is felkerült a melegszendvics.

 

Hogy ünnepeljük?

Természetesen egész napos szendvics fogyasztással. Ha a reggelire egy egyszerű szalámis szenyót ettetek, ebédre meg egy emeleteset, vacsorára lepjétek meg magatokat egy jó szaftos Croque Monsieur-er! Így:

 

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: