2017. 10. 03., Kedd, 12:42

Intsetek búcsút a balatonföldvári szabadstrandnak! - Parkoló épül a helyén

Biztosan sokatok fürdött már Balatonföldváron a szabadstrandon, ennek sajnos vége, ugyanis parkoló épül a helyén...

A helyi önkormányzat 2017 márciusában vásárolta meg a balatonföldvári kikötő egy részét a BAHART-tól: a 2230 négyzetméteres területet 8 millió forintért vette meg.Ez azt jelenti, hogy a Balatonföldvár egyik legértékesebb részén lévő területet 3587 forintos négyzetméteráron adta el a BAHART az önkormányzatnak. 

A BAHART Zrt. a balatonföldvári vitorláskikötő bővítését, fejlesztését tervezi. A projekthez kapcsolódik egy közösségi célú épület és parkolók építése és a kikötőhöz vezető út kialakítása is. Ennek megépítése a BAHART feladata lesz. Ám a különleges tranzakció miatt már nem a saját területén, hanem önkormányzati birtokon láthat hozzá a munkához.

A város két parkolót szeretne: egyet a még megmaradt szabadstrand részén, egyet pedig egy ősfás területen.  

Az önkormányzat a márciusi vásárláskor aláírásával szavatolta, hogy a parkoló és az út építéséhez kiadja a szükséges engedélyeket. A szerződés szerint a Balatoni Hajózási Zrt. 96 db parkolót köteles biztosítani. Mivel ennek a mennyiségnek csak egy részét tudja saját ingatlanán létesíteni az önkormányzat a jelenlegi szabadstrand területét javasolta a hiányzó parkolók helyszínéül.

A szabadstrand helyén épülő parkolóról Balatonföldvár polgármestere levelében azt írta, hogy

 a köztudatban „szabadstrandként” említett önkormányzati tulajdonú terület nem kijelölt fürdőhely (nem strand) és azon fakivágásra nem kerül sor.

Ez azért furcsa, mert nyaranta itt vízbe vezető lépcsők vannak, sőt öltöző is van a területen, a vízben pedig bóják úszkálnak. Pont mint egy strandon. Sőt, tavaly ez még hivatalosan is strand volt, de idén már átminősítették vízbe menő lehetőségnek. 

Közparkból parkoló

A másik parkolót a kikötőtől egy kicsit távolabb építenék meg, egy önkormányzati tulajdonban lévő területen, amely a hatályos szabályozási terv alapján közpark övezeti besorolású terület. 

Mit szóltok hozzá?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: