2017. 09. 08., péntek, 09:29

Rengeteg autóbaleset történt szeptember első hetében Kaposváron - Mi lehet az oka?

Az ősz beköszöntével mindenki visszatért a nyaralásból és kipihenten, nyugodtan kezdhetett neki ismételten a munkának vagy épp az új tanévnek. Nem mindenki számára kezdődött viszont fényesen a „szezon”, hiszen rengeteg közlekedési balesetről lehetett hallani szeptember első hetében Kaposváron.

 

Nem kell messze menni, ha az elmúlt héten történt balesetekre akarunk visszaemlékezni, elég csak a hétfő esti tragédiára gondolni, amikor egy férfi életébe került egy autós figyelmetlensége. Szerdán este pedig csak araszolva haladhatott a forgalom Kaposújlak felé, hiszen a csúnya balesetnek hála órákig félpályás útlezárás volt érvényben a szakaszon. Ez azonban nem minden, szeptember első hetében minden napra jutott valami, hol kisebb, hol nagyobb balesetek történtek.

 

 

Mi lehet az oka?

Az okokat keresve több dolog is eszünkbe juthat. Egyértelműen a leginkább befolyásoló tényező a megnövekedett balesetek számában a tanévkezdés, melynek következtében megsokszorozódott a járművek száma az elmúlt hónapokhoz képest. A több autó több balesettel jár, ezért nem csoda hát, ha minden nap látunk néhány félreállt, összetört autót városunk kereszteződéseiben. További fejtegetés helyett inkább felkerestük a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Sajtószolgálatát, hogy nekik mi a véleményük a rengeteg balesetről Kaposváron.

 

Szemlátomást több közúti baleset történt a héten Kaposváron, minek tudható ez be? Az elmúlt évek tapasztalatai alapján megszokott dolog, hogy szeptember első hetén megnövekedik a közúti balesetek száma? Növekvő a tendencia?

- Kaposvár bel- és külterületén tavaly és idén szeptember 1-8. közötti időszakban is közel kéttucatnyi olyan közúti közlekedési baleset történt (anyagi káros és személyi sérüléssel járó), amelyben rendőri intézkedés történt. Idén ugyanebben az időszakban mindössze 1-el kevesebb balesetnél kellett kollégáimnak helyszínelnie, tehát a balesetek száma stagnál, szignifikáns változás nem mutatható ki. A városban továbbra is az elsőbbség, valamint a kanyarodási szabályok megszegése miatt történik a legtöbb baleset.

 

Mire figyelmeztetnék a kaposvári autósokat, hogy a következő napokban ne emelkedjen tovább a balesetek száma?”

- A főkapitányság felhívja a közlekedők figyelmét, hogy Kaposvár belvárosában jelenleg több helyen útépítési munkálatok folynak, valamint - kiemelten - az iskolák környékén reggel és a késő délutáni órákban forgalomtorlódásokra és parkolási nehézségekre kell számítani, ami miatt megnő a közúti közlekedési balesetek bekövetkezésének kockázata.  

 

 

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság balesetmegelőzési tanácsai az őszi járművezetéshez:

 

Rövidebb nappali időszak, csúszósabbá váló utak, vakító napfény, vadállatok fokozottabb megjelenése az utak mentén – mindezek csupán a töredékei az őszi közlekedés veszélyeinek. Az évszakkal együtt járó változások jelentős hatást gyakorolnak a közúti közlekedésre is, hiszen kedvezőtlenebbé válnak az út-, az időjárási és a látási viszonyok. Ezek a változások jelentik az őszi közlekedés speciális veszélyeit, melyekkel a biztonságunk, valamint testi épségünk és egészségünk megőrzése érdekében minden közlekedőnek tisztában kell lennie.

Fontos, hogy a járművezetők mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárműveiket, próbáljanak meg fokozatosan alkalmazkodni a megváltozott látási és útviszonyokhoz, tekintettel az esetleges ködös, esős időjárásra. Nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetőek az erre az időszakra leginkább jellemző balesetek. Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel meg lehet előzni a gyalogos baleseteket, még ha azt a gyalogos figyelmetlensége is váltotta ki. Ebben az időszakban fokozott figyelemmel kell lenni a „zebrák”, iskolák, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra.

 

 

Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy:

-   Minden esetben ellenőrizze gépjárművét indulás előtt!

-  Győződjön meg arról, hogy az első és hátsó fényszórók, az irányjelzők, a féklámpák és a ködlámpák tiszták és megfelelően működnek!

-  Gondoskodjon a szélvédők tisztaságáról, és belső párátlanításáról (speciális kendővel, légkondicionáló használatával stb.)!

-  Az ablaktörlő lapátokat cserélje ki, ha azok megrepedtek, vagy más okból nem képesek betölteni a funkciójukat!

-  Az ablakmosó berendezés legyen mindig feltöltött állapotban!

-  Ha a gumiabroncs mintázatának mélysége nem megfelelő, vagy az abroncs egyéb okból alkalmatlan a biztonságos közlekedésre, gondoskodjon a cseréjéről!

-  Közlekedjen körültekintőbben, óvatosabban, tartson nagyobb követési távolságot az elöl haladó jármű mögött és tervezzen hosszabb menetidőt!

-  Nedves, csapadékos úttesten számoljon a féktávolság jelentős növekedésével!

-  Lakott területen kívül, éjjel, vagy korlátozott látási viszonyok esetén számítani kell fényvisszaverő mellényt nem viselő gyalogos, vagy kerékpáros közlekedésére!

-  Tartsa észben, hogy az úttestre lehullott falevelek különleges közlekedésbiztonsági kockázatot jelentenek!

-  Ködben történő vezetés esetén válasszon lassúbb haladási sebességet, nagyobb követési távolságot, tartózkodjon az előzéstől, kapcsolja be a ködfényszórót, s mellőzze a távolsági fényszórók alkalmazását. A szem pihentetése érdekében iktasson be több pihenőt.

-  Minden esetben használja a biztonsági övet!

 

 

Ügyeljünk a vadveszélyre! Ősszel gyakrabban következnek be vadelütések, melynek több oka is van (például a szarvasok párzási időszaka, mely szeptemberre és októberre esik, vagy a vadon élő állatok gyakoribb vonulása). Ezért óvatosabban és körültekintőbben közlekedjünk olyan útszakaszokon, ahol vadállatok megjelenésére számolnunk lehet (ezt jelzőtábla is jelzi). A fokozott óvatosság különösen hajnalban és alkonyatkor indokolt. Amennyiben haladásunk során az út környezetében vadállatot észlelünk, vagy korábban ott áthaladó állatot (pl. szarvast) láttunk, mindenképpen lassítsunk le, hiszen a vadon élő állatok általában nem egyedül, hanem csoportosan mozognak.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: