2017. 07. 28., Péntek, 13:18

Augusztusban megnézhetsz egy igazi Hold darabot a Zselici Csillagparkban

Tudtad, hogy a hold felszínéről néhány kődarab le szokott esni a földre? És tudtad, hogy Közép-Európában a legnagyobb holdkőzetdarab a Zselici Csillagpark tulajdona? Persze, még nem láthattad, mivel először a Kaposfest alatt lesz kiállítva, de ha érdekel, te is részt vehetsz az ősbemutatón!

2017 márciusában terjedt el a meteoritgyűjtők körében a hír, miszerint Algériában egy hetven kilogrammos holdkőzetet találtak. Hogy érzékeljük a lelet jelentőségét, tudnunk kell, a legtöbb holdkőzet gyűjtő csupán porszemnyi darabokkal rendelkezik. Az ekkora méretű, egyben maradt kőzet nagyon ritka. Azt nem lehet tudni, hány részre vágták szét, de egy biztos: a legnagyobb, ötven kilogrammos darab egy amerikai befektetőtársasághoz került, grammonként nagyjából ötvenszer drágábban, mint ha aranyba tették volna a pénzüket. Egy kisebb darab szintén az USA-ban kötött ki, egy meteoritkutató professzornál, akinek az a feladata, hogy a kőzettel kapcsolatos minden fontos kérdésre választ adjon. Például, hogy mikor kezdte meg utazását a Holdtól a Földre, mennyi idő alatt ért ide. Amint a professzor végez a kutatásokkal, minden információt nyilvánosságra hoznak, a kőzet bekerül a meteoritok sorszámozott nagykönyvébe, és ez az aktus lesz a breccsa hivatalos bejelentése.

Neked azonban nem kell kivárnod a prof munkájának végét, ugyanis a Zselici Csillagpark is vásárolt egy darabot a meteoritból, mely nagyjából hat-hét centiméter és két és fél dekagramm. És akár hiszed, akár nem, ezzel Közép-Európa legnagyobb holdkőzete került hazánkba, hiszen a híres bécsi meteorit múzeumban sincs ekkora holdkőzet!

Tarts velünk augusztus 17-én, este tíz órakor, és legyél ott a holdkőzetdarab első nyilvános bemutatóján, a Zselici Csillagparkban!

További információért keresd fel a www.kaposfest.hu oldalt, ha részt szeretnél venni, az éjszakai bemutatón, írj az info@kaposfest.hu email címre!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: