2017. 06. 27., kedd, 14:24

Elképesztő ATM-es csalások hódítanak külföldön - Ezekre figyeljünk oda, ha nyaralni megyünk!

Ha nem figyelünk, könnyen nagyon drágává válhat egy egyszerű nyaralás is, hála az egyre népszerűbb ATM-es csalásoknak.

Ahogy azt már korábban megkérdeztünk a Kaposváriaktól, rengetegen vágynak idén is külföldre, és hagyják hátra nyárra kicsiny városunkat, ám sose lehetünk elég körültekintőek, ha a pénzünkről van szó.

 

 

ATM-en keresztül húznak le

Manapság azt hisszük, hogy a bankkártyán tárolt pénz a legbiztonságosabb egy esetleges külföldi nyaralás alkalmával, hiszen jóval kényelmesebb és egyszerűbb a kártyát cipelnünk, mint több száz eurót a tárcánkban. Igen ám, de ha nem vagyunk elég figyelmesek, könnyen áldozatul eshetünk számunkra ismeretlen területeken olyan bankautomatáknak, amelyeket a csalók már megbabráltak.

 

 

Többféle módszer van

Egyre több kép kering a neten olyan ATM-ekről, amelyek különböző módokon próbálnak meg hozzájutni kártyaadatainkhoz. Vannak olyan kütyük, amelyek a mágnes csíkot másolják, de vannak olyan ATM-ek is, amelyek mini kamerákkal vannak felszerelve, hogy a csalók így juthassanak hozzá féltve őrzött PIN kódunkhoz.

 

 

Ha figyelünk nem lehet baj

Egy számunkra tök ismeretlen helyen sose tudhatjuk, hogy épp a sarki bankautomata mennyire biztonságos, ám néhány pillanat alatt könnyedén fel tudjuk mérni, hogy biztonságosan juthatunk e pénzünkhöz:

 

  1. Nézzünk körbe, nincs e esetleg egy mini kamera elhelyezve a közelben vagy az ATM-en
  2. Vizsgáljuk meg jól a billentyűzetet, nincs e rajta esetleg egy plusz fólia, vagy nem lötyög e
  3. Nézzük meg a gépen nincs e rajta ragasztónyom vagy oda nem illő, aggasztó alkatrészek
  4. Próbáljuk meg elmozdítani a kártyaolvasót, nézzük meg nincs e megrongálódva
  5. A PIN kódunk beütésekor mindenképp takarjuk el a gombokat!

 

 

Tényleg bárhol megtörténhet

Ha néhányan azt hiszik, hogy ott ahová utaznak ez velük nem történhet meg, nagyot tévednek. A világ bármely pontján futhatunk már bele ilyen trükkös ATM-ekbe, amire jó példa, hogy nemrég London egyik legforgalmasabb helyén a Szent Pál székesegyháznál található ATM-et babrálták meg egy mini kamerával. Ha mindezt végre tudták hajtani London központjában, akkor a világ bármely, a turisták által gyakran látogatott helyszínén tudnak babrálni az automatákkal.

 


Legyünk figyelmesek!

 

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: