2017. 06. 21., szerda, 15:13

Hírhedt kaposvári koktélkülönlegességek - a Szivacs Gyöngyétől a jádi koktélig

Mindig szívesen olvassuk a környékbeli lapok vendéglátóegységekkel, gasztronómiával foglalkozó írásait, hiszen legyünk őszinték, kevés téma van ami közelebb állna hozzánk. Így volt ez a pecsma.hu cikkével is, melyben pécsi egységek híres-hírhedt kotyvalékait gyűjtötték össze. Olvasása közben azonnal bevillant pár legendás kaposvári koktél...

A "jádi" koktél

A név és a pontos eredet nem teljesett tisztázott, annyi bizonyos, hogy Somogyjádhoz van köze ennek a megtestesült armageddonnak, és hogy akadtak olyan elvetemült vállalkozók a névadó faluban és a környező településeken - így Kaposváron is - akik fogyasztották. No nem gondoljuk hogy szimpla hétköznapokon - a memoárok is leginkább falu- és Búcsú napokat emlegetnek -, de ez érthető is a hozzávalók ismeretében, melyek a következők:

  • 1 dl Portorico
  • 1 dl Hubertus
  • 1 dl Vodka
  • 1 dl Rum
  • 1 dl Unicum

Miután a srác megitta, elindítottuk a stoppert, 12 percnél döntött úgy a Kispolszki tulajdonosa - amin támaszkodott -, hogy hazaindul. Addigra annyira rottyon volt, hogy csak eldőlt miután kitolatott alóla a kocsi.

 

Szivacsgyöngye aka. Csavart

Ez a koktél több néven is futott - lőre, csurgli - és nem csak Kaposváron fordult elő, de a beszámolók egyértelműen a Resti-hez kötik. Ha a nevéből nem találtátok ki az összetevőit, eláruljuk: ennek a keveréknek az alapanyagát mindig az aktuálisan az asztalra, pultra kiborogatott italok szolgáltatták, mely aztán a törlőszivacsból vándorolt a szomjas utazó poharába. A legenda szerint a Resti-ben még be is volt árazva ez a finomság, 20 Ft-ért lehetett rendelni.

 

 

Turbós fröccs

Kaposfüredről kaptuk ezt a nem túl kifinomult, de annál hatásosabb receptet, melyhez szükségeltetik:

  • egy tetszőleges fröccs (tablettás borból)
  • házi pálinka

Eleinte poénból kértünk egymás fröccsébe pukiban egy-egy pálinkát, hogy a gyanútlan fogyasztó ne tudja mitől esik-kel már a harmadik kör után... Volt hogy olyan jól sikerült az akció, hogy az egyik arcot a felesége tolta haza talicskán délután 3-kor. Később aztán akadtak olyan fekete öves versenyzők, akik a hatékonyabb és gyorsabb eredmény érdekében már így kérték maguknak.

 

Naplemente koktél

Magát megnevezni nem kívánó forrásunk a híres Munkácsy bulik időszakához és az annak idején a Sportcsarnok környékén lévő Nimród nevű helyhez köti ezt a faék egyszerűségű mixet.  

"A buli előtt nyilván be kellett alapozni, pénzünk viszont nem sok volt, ezért mentünk a Nimródba, mert az "jó olcsó". A vörösbor annyira ihatatlan volt ott, hogy kellett kérni bele valami édeset, és mivel az őszilét mindenki szerette, arra esett a választás. A színe olyan volt mint a naplemente és hatásában is határozottan adta ezt az érzést, nagyon elsötétült a világ a negyedik után... 

 

Tudtok még ilyen rettenetes kaposvári tudatmódosítókról?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: