2017. 02. 20., hétfő, 17:43

Búcsút mondhatunk a horvátba való gyors átruccanásnak - Visszatér a határellenőrzés!

A határellenőrzés biztonságának fokozásáról egyeztetett Pintér Sándor magyar és Vlaho Orepic horvát belügyminiszter hétfőn Budapesten. Egy a múlt héten elfogadott uniós jogszabály alapján a jövőben mindenkit ellenőrizni kell, függetlenül attól, hogy ki- vagy belép az Európai Unió területére.

Vlaho Orepic a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta: a szisztematikus határellenőrzési rendszer azt eredményezheti, hogy sorok alakulhatnak ki egyes határállomásokon, mert az átkelni kívánókat egyenként kell megvizsgálni. A megbeszélésen született megállapodás szerint megbízzák a határrendészetért felelős vezetőket, hogy “ezeket a nem várt eseményeket megelőzzék”.

 

A horvát belügyminiszter azt mondta: ugyanabban a biztonsági környezetben élünk és naponta előfordulnak olyan jelenségek, amelyek új feladatokat szabnak. Vlaho Orepic érthető biztonsági oknak nevezte a módszeres határellenőrzési rendszer bevezetését.  A miniszter elmondta: megbeszélésükön érintették a migrációs válságot, illetve a migrációs folyamat jelenlegi állását, de találkozójuk nem ennek a témának volt szentelve. Vlaho Orepic külön megköszönte a magyar félnek, hogy támogatja Horvátországnak azt a törekvését, hogy a schengeni övezethez tartozzon.

 

Mi lesz az Adriára igyekvőkkel?

Pintér Sándor azt hangsúlyozta: az Európai Unió döntött a szisztematikus határellenőrzésről, annak bevezetését úgy szeretnék elérni, hogy növeljék a biztonságot, de a két ország állampolgárai ne érezzék tehernek az intézkedést. Hozzátette: mindenkit ellenőrizniük kell, független attól, hogy ki- vagy belép a határon. Ugyanakkor megfelelő rendszer kialakítása szükséges ahhoz, hogy se most, se a nyári csúcsforgalomban, amikor sok magyar az adriai tenger partjára menne nyaralni, ne kelljen a határállomáson hosszan várakoznia.

 

Mit szóltok hozzá?

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: