Öntsünk tiszta vizet a Szivárvány poharába - Nem csak a művészfilmek miatt járhatunk oda!

2017. 02. 02., csütörtök, 10:41

Öntsünk tiszta vizet a Szivárvány poharába - Nem csak a művészfilmek miatt járhatunk oda!

Valamiért máig sokan azt hiszik, hogy a város szívében található Szivárvány Kultúrpalota belsejében bújkáló mozi műsorán csupán művészfilmek, kortárs darabok és a szórakozni vágyó fiatalok számára érdektelen alkotások vannak. Nagy tévedés, hiszen sok olyan kincset rejt ez a mozi, amelyekért sokan Pécsig utaznak, pedig a Golden Globe díjjal jutalmazott Éjszakai ragadozók, az igaz történetet feldolgozó Mártfűi rém sőt, a napjainkban nagy sikernek örvendő Fegyvertelen katona is megtekinthető a Noszlopy Gáspár utcában. Csak valamiért eddig nem figyeltünk fel rá. Úgy gondoltuk, megismertetjük veletek kicsit és kifaggattuk Kéki Kálmánt, aki mindent tud a moziról!

Első körben mit érdemes tudni a Szivárvány Kultúrpalota mozijáról?

A mozi 1928-tól egészen 2001-ig folyamatosan üzemelt, eleinte Városi Mozgó, majd Vörös Csillag, a rendszerváltástól pedig Szivárvány néven. 2001 után még előfordultak vetítések, pl. hazai amatőr filmszemlék, de ezek később teljesen megszűntek. A 2010-es felújítás és újranyitás lényeges eleme volt, hogy az újjászülető Szivárvány Kultúrpalotában a koncertek és színházi előadások mellett a ház eredeti funkciója, a mozi is helyet kapjon. Így 2010 ősze óta újra rendszeresek a mozielőadások, 2013-tól pedig a Szivárványban is beszerelték a digitális vetítőt, így nézőink tökéletes kép- és hangminőségben élvezhetik a filmeket.

 

Lényegében ART mozi vagytok, mégsem lehet titeket csak oda sorolni.

Az ART mozi meghatározás senkit sem kell, hogy elijesszen, ez nem azt jelenti, hogy nálunk csak magasröptű, úgynevezett „lila” művészfilmeket lehet nézni. Egyrészt az art-besorolást kapott filmek köre meglehetősen nagy, hiszen a nagyobb filmfesztiválokon szereplő filmek szinte mindegyike megkapja a besorolást, másrészt nem kötelező az összes vetített filmünknek art-besorolásúnak lennie. Ha valaki átböngészi a havi műsorunkat láthatja, hogy rendkívül sokrétű a kínálatunk: díjnyertes drámák, vígjátékok, európai, ázsiai, amerikai filmek vannak műsoron, de a városban mi vetítjük az újra a mozikba kerülő Bud Spencer-Terence Hill filmeket is, és számos más érdekességet.

 

Természetesen nem feledkezhetünk meg a két, bérletes filmklubunkról sem, a kétheti rendszerességgel sorra kerülő Szivárvány Filmklubról és a havonta vetítő Art Osztályról.  Előbbi a szélesebb körben is fogyasztható, értékes, többnyire díjnyertes alkotásokból válogat, utóbbi – nevéhez híven – a szigorúbban art-filmnek  nevezhető művekből ad válogatást.

Széles skálán mozognak a nálatok vetített filmek.

Valóban, hiszen a fő cél, hogy értékes, maradandó filmek kerüljenek műsorra. Ez nem zárja ki, hogy a komolyabb, fajsúlyosabb drámák mellett könnyedebb filmeket, vígjátékokat is vetítsünk, vagy esetenként a gyerekekre is gondoljunk számukra készült filmekkel.

 

Kínálatunk meglehetősen nemzetközi, sok az európai film, az egzotikusabbnak számító ázsiai vagy latin-amerikai filmeket sem kerüljük el, de a nagy hollywoodi stúdiók hozzánk illő filmjeit is szívesen látjuk. Ezek mellett természetesen a hazai filmgyártást is támogatjuk és igyekszünk az összes új magyar filmet levetíteni.

Hogy dől el, hogy milyen filmek kerülnek nálatok a vászonra?

Amit lehet, igyekszem megnézni, de ez persze nem jelenti azt, hogy a mozi kínálata az én ízlésemet fedi le. Mindenesetre ha előre látom a filmeket, azért jobban el tudom dönteni, normál havi műsorunkba kerüljön-e, vagy jobb helye lenne-e valamelyik filmklubban.

 

Persze ezen kívül az egyes filmek nemzetközi kritikai megítélése  is sokat nyom a latban, vannak olyan filmek, amiket egyszerűen nem hagyhatunk ki egy art-moziból, de az esetleges fesztiválszereplések, díjak is számítanak, és természetesen vannak olyan alkotók, legyenek azok rendezők vagy színészek, akiknek filmjeit mindig szívesen műsorra tűzzük. Igyekszünk olyan filmeket vetíteni, amiket a városban csak nálunk láthat a mozibajáró közönség, és filmjeink zömét eredeti nyelven, feliratosan vetítjük.

Milyen ínyencségeket ajánlasz programotokból az olvasóinknak február hónapra?

Úgy alakult, hogy a február nálunk az Oscar-jegyében zajlik. Műsoron lesz újra Mel Gibson 6 Oscar-díjra jelölt zseniális filmje, A fegyvertelen katona, de a 14 díjra jelölt Kaliforniai álom sem maradhat ki a műsorunkból. Natalie Portman is esélyes a díjra a Jackie című filmben nyújtott alakításáért, ezt a filmet is megnézhetik nálunk februárban, de a Legjobb Idegennyelvű Film díjára jelölt Az ember, akit Ovénak hívnak is műsoron lesz, ráadásul ezt a filmet párok 500 Ft-os jeggyel nézhetik meg, hiszen a Házasság Hete rendezvénysorozat keretén belül vetítjük.

 

Ez utóbbi díjért verseng Az ügyfél című iráni film is, amit a Szivárvány Filmklub keretein belül tűzünk műsorra.  A Spencer-Hill párossal kétszer is találkozhatnak a nézők februárban: a Nyomás utána! és a Kincs, ami nincs című klasszikusokban. Természetesen a hazai filmeket sem hanyagoljuk: ezeket Vranik Roland új filmje, Az állampolgár és egy érdekesség,  a #Jézus – Apám nevében című film képviseli.

Mennyibe kerülnek nálatok a belépőjegyek?

1090 forint a jegy ára, a diák- és nyugdíjas jegyek pedig 990 forintba kerülnek. Nézőink Kaposvár Kártyájukkal 10% kedvezményre jogosultak.

 

Honnan lehet informálódni a moziműsorotokról?

Egyrészt honlapunkról ( www.szivarvanykulturpalota.hu), másrészt rendszeresen frissülő facebook-oldalunkon is sok információt adunk közre, de a helyi médiumokban is megtalálhatók vagyunk.  Persze személyesen is szívesen látunk mindenkit, hiszen minden hónapban nívós szórólap  és plakát ad tájékoztatást műsorunkról, amiket többek közt a Kultúrpalota épületében is megtalálnak az érdeklődők.

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: