2017. 01. 26., Csütörtök, 16:52

Így süss otthon díjnyertes fánkot, avagy Rózsi néni megmondja a frankót! - VIDEÓ

„Az élet olyan, mint a fánk. Frissen és melegen isteni, bár néha megfekszi a gyomrunkat. A közepén a lyuk valódi rejtély, a fánk mégsem lenne fánk nélküle.” (Roger von Oech) A farsangi időszak legjellegzetesebb édessége a farsangi fánk, amit még a kezdő háziasszonyoknak is illik évente legalább egyszer, ebben az időszakban elkészíteni. Így tettünk hát mi is, hogy megmutassuk nektek, hogyan csinálják ezt a nagyok!

Pánkó, huppancs, krepli, pampuska, siska néven is fut, és szeretjük belőle a csörögét, a szalagosat, a rózsafánkot, a lekvárosat, a porcukrosat, a laposat, a gömbölyűt és a középen lyukasat is.

Fánktörténelem

A fánk, vagyis a zsírban sült kelt tészta története az ókorig nyúlik vissza. Egyes források szerint már Egyiptomban is ismert volt, de az egészen biztos, hogy az ókori görögök és rómaiak már ettek olyan édes kelt tésztát, ami a fánk elődjének számított.

A fánk idővel majdnem minden nemzet ételei között megjelent, így a németeknél is, akiktől aztán - akárcsak a farsangi népszokások - hozzánk is megérkezett.

De ez az  édes tészta hogyan lett végül a farsangi mulatságok elmaradhatatlan kelléke? 

Arra egészen prózai magyarázat van.
A karácsonyi és a húsvéti, pontosabban az azt megelőző nagyböjti időszak között tartott farsang nem csak a vidám programoknak, hanem egyben a lakodalmak és a disznóvágásoknak az ideje is volt. Így hát volt elég disznózsír, amiben jó fánkot lehetett sütni. A viszonylag olcsó és tápláló édesség pedig jó energiaforrás volt a hamvazószerdán kezdődő böjti időszakra is.

Idővel aztán a farsangi fánk készítéséhez is különféle népszokások társultak. A büssüi asszonyok a fánk dagasztása közben kimentek a kertbe, hogy kovászos kezükkel megérintsék a gyümölcsfákat, hogy sok termést hozzanak. A kapolyiak és mesztegnyőiek az elsőnek kisütött fánkokat a tyúkoknak adták, hogy azok jó tojók legyenek. Hogy Várdán milyen szokások voltak, azt nem tudjuk, de, hogy isteni rózsafánkot sütöttek, az biztos.

Fel is kerekedtünk, hogy meglátogassuk Rózsi nénit, aki keni-vágja a fánkos recepteket, így ti is megismerhetitek a rózsafánk elkészítési módját.

Fánk you Rózsi néni, egy élmény volt! 

A recept igen egyszerű, próbáljátok ki ti is!

25 dkg liszt

4 tojás sárgája

10 dkg porcukor

1 csipet só

1 kanál tejföl

6-7 dkg margarin

Az alapanyagokat kis tejjel összegyúrjuk, majd állni hagyjuk 15 percet. A tésztát ezután vékonyra nyújtjuk és 3 különböző méretű pogácsaszaggatóval köröket csinálunk. Mindegyik korong szélét akkurátusan bevagdossuk, ezeket tojásfehérjével tapasztjuk össze. Ha kész a három emelet, a virág közepét benyomjuk, ide jön majd a lekvár. Forró olajban fejjel lefelé 3-4 perc alatt készre sütjük. Lekvárral és pocukorral tálaljuk.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: