2017. 01. 16., hétfő, 10:05

A világ legnyomibb napjára ébredtünk - Itt a Blue Monday

Itt a január, talán az év leghosszabb hónapja, hideg van, hamar sötétedik, és soha nem akar véget érni. A rossz kedv talán ekkor telepszik ránk legjobban, így biztos nem véletlen, hogy január 23. a legdepressziósabb nap a világon.

Január 23-án tetőzik a nyomiság

Amerikában és Nagy-Britanniában ez a nap a Blue Monday, avagy a kék hétfő. Ekkorra úgy tűnik, hogy elfogy a lendület, túl vagyunk az ünnepeken, már jól be is vásároltunk a leárazásokon, így a hónap végére marad a nihil és a depis napok.

 

 

Az, hogy miért pont ez lett a legnyomibb nap, abban nem meglepően a tudósok keze is benne van. A brit pszichológus, Cliff Arnall, bonyolult matematikai képlettel határozta meg pont ezt a napot. Azt mondja az is közrejátszik a dologban, hogy az ünnepek után visszatérünk a szürke, monoton hétköznapokhoz. Sok embernek a karácsonyi törlesztők is a fejük fölött lebegnek és bizony az újévi fogadalmakat sem úgy sikerül teljesíteni, ahogyan elterveztük.

 

 

A Dánok tudják a megoldást

De ha már ennyi okunk van arra, hogy kedvetlenek legyünk, akkor hogyan lehet megbirkózni a Blue Monday által okozott szenvedéssel?

Erről első körben talán a dánokat kellene megkérdeznünk, hiszen az extra zord időjárásuk ellenére is évről évre a világ legboldogabb országainak dobogóján szerepelnek.

Ők a tél nyomasztását egyszerűen egy életérzéssel vészelik át, aminek nevet is adtak:

Hygge (ejtsd hűgh), ami nagyjából annyit jelent, hogy a problémákat a küszöbön kívül hagyják, viszont a barátokat beengedik, akikkel gyertyafénynél, kényelembe helyezkedve, vacsora vagy teák mellett, esetleg társasjátékozva szupernyugiban, kollektív idillben egymásra hangolódnak.

Ilyenkor nincs problémáról beszélés, nincs negativitás, nincs pletyka, csak játszanak, kártyáznak, kedves közös emlékekről beszélgetnek, segítenek egymásnak a vacsorakészítésnél, eltakarításnál. És semmi technológia!

 

 

Működnek a hagyományos praktikák is

Az, hogy ez nálunk működne-e, nem tudjuk, mindenesetre ki lehet próbálni, és ha jól megy, talán még a telet is visszasírjuk tavasszal!

Mi időben szóltunk, hogy fel tudjatok készülni erre a napra, szerezzetek be rengeteg csokit, D-vitamint, szánkózzatok, korizzatok sokat, építsetek hóembert, nevessetek többet, vagy olvassatok egy jó könyvet és meglátjátok, pikk-pakk eltelik ez a lagymatag január!

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: