2016. 11. 30., Szerda, 08:12

Karácsonyra drónt? Csak óvatosan a repkedéssel - Már a rendőr is bírságolhat érte!

Az idei év slágertermékei egyértelműen a drónok lesznek, melyek már tucatnyi különböző verzióban, szinte bármely játékboltban beszerezhetők.

Egyre több a drón, változtak a szabályok

Egyre több családban jelennek meg a drónok, amelyeknek eladása évről évre duplázódik, és az előzetes tippek szerint, az idei karácsony egyik legkedveltebb ajándékává avanzsálnak. Mivel ebből fakadóan egyre többen fogják majd bevetni új kedvencüket, az Országgyűlés múlt kedden elfogadta a légiközlekedésről szóló törvény módosítását, amely szerint január elsejétől már a rendőr is bírságolhat drónozásért.

A jövőben több dologra is figyelnünk kell ha repkedni szeretnénk ezekkel a kütyükkel:

  • A drónosoknak regisztrálniuk kell magukat és kötelező felelősségbiztosítással ellátott drónjaikat a légiközlekedési hatóságnál elektronikus úton.
  • Le kell tölteniük egy alkalmazást a Hungarocontroltól, amely térképen jelöli az aktuális légtér információkat és korlátozásokat, hogy adott helyen egyáltalán repülhetnek-e és ha igen, be kell csekkolniuk a manővert.

Egyszerű? Az lenne ha…

Mindez nem tűnik túl bonyesznak, annak tekintetében, hogy aki eddig repülni akart annak légtérhasználati engedélyt kellett igényelnie a Légiközlekedési Hivataltól, amelynek átfutási ideje a 30 napot is elérhette. Igen ám, csakhogy a részleteket szabályozó minisztériumi rendelet egyelőre még nem készült el, így sok kérdés maradt nyitva. Ezeknek meghatározására mindenképp szükség lenne, hogy a változtatások érvénybe léphessenek, viszont az utóbbi időben lelassult a szabályozás megújításának folyamata.

A rendőr viszont már büntethet érte

Míg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint „a rendelet előkészítés alatt áll, kihirdetésének és hatályba lépésének időpontja szükséges egyeztetések előrehaladásának függvényében lesz meghatározó”, addig senki sem lehet nyugodt, hiszen a törvénymódosítás még nincs kész, a rendőrök viszont már adhatnak nekünk a karácsonyi ajándékunk mellé egy vaskos csekket, a légtér engedély nélküli használata miatt. Úgyhogy csak óvatosan az óvatlan repkedésekkel!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: