Hivatalok rövidítése Kaposváron: végtelen hosszúságú osztályok

2016. 11. 16., Szerda, 15:16

Hivatalok rövidítése Kaposváron: végtelen hosszúságú osztályok

A hivatali ügyintézés szépségeit mindenkinek meg kell tapasztalnia. A bürokrácia mellett nem csak az időigényesség, hanem a végeláthatatlan osztályok közötti vándorlás teszi próbára az emberi türelmet. A legjobb azonban az, mikor fogalmunk sincs hova kéne mennünk, ugyanis képtelenek vagyunk megjegyezni a végtelen terjedelmű osztályok nevét. Persze, a rövidítésükkel sem járunk jobban…

Képzeljünk el egy szimpla hétköznapi esetet: be kell mennünk valamilyen oknál fogva a helyi hivatalba. Mivel már előrelátóak vagyunk – tehát beveszünk egy nyugtatót - így minimum egy nap szabadságot kérünk erre a műveletre, hiszen a végeláthatatlan sor és a rengeteg papírmunka szépen elviszi a napunk 2/3 részét. A csoda azonban még csak ezután érkezik.

Mikor végre nagy nehezen az ügyintéző elé kerülünk, majd ő átnézve a papírjainkat nemes egyszerűséggel átirányít minket egy másik helyre. Igen ám, de hova?

Az egyszerű földi halandó kb. két éves brainturbo után tudná csak megjegyezni azoknak a hivataloknak a nevét, ahonnan bizonyára ugyanúgy tovább fogják tessékelni az egyre értetlenebbül „vándorló” ügyfelet.

Mikor érünk a végére?

Mit tehetünk például akkor, ha mondjuk az SMKHCSTFNYMA osztályán van dolgunk. Most biztosan felmerül a kérdés, hogy vajon miről rizsázunk itt nektek. Ez kérem szépen a Somogy Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Nyugdíj-megállapítási és adategyeztetési osztálya. Nem csoda, ha a delikvens ilyenkor teljesen összezavarodik és harmadszori visszakérdezés után már kénytelen elővenni a telefonját vagy netán a noteszét, hogy gyorsan leírja a végeláthatatlan megnevezésű hivatal nevét.

A legszebb rövidítések közé tartozik még az SMKHGOVBBÜ vagyis Somogy Megyei Kormányhivatal beszerzési, beruházási és üzemeltetési osztálya valamint a Somogy Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztályának Felnőtt- és fiatalkorú bűnelkövetők pártfogói felügyelete sem piskóta. Vajon mennyi időbe telik mire ezt kiírják egy névjegykártyára? Még ha rövidítve is.

Megoldható

Sok esetben azért igyekeznek minél ésszerűbben rövidíteni. Például e-mailes megkeresés esetén jóval egyszerűbb összevontabb alakzatokat használnak. (xy@somogy.gov.hu stb.) Ezeknek az applikálása erősen indokolt, hiszen ki szeretné, ha kiírnák, mondjuk az előzőleg említetteken kívül a Somogy Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály, humánpolitikai, szervezési és koordinációs osztályát. Ennek a rövidítése nagyjából így néz ki: SMKHJKF-HSZK.

Hol dolgozol?

Az sem egyszerű eset mikor megkérdezik a Somogy Megyei Kormányhivatal Építésügyi, Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti Főosztályon dolgozó gyermekét az oviban, hogy anyukád hol dolgozik?

Szegény gyermek csak pislog, mint hal a vízben és maximum annyit tud válaszolni, hogy anyukám a hivatalban dolgozik. Biztosan szükséges szájbarágó módon kiírni az osztályok pontos megnevezését, hiszen honnan tudnánk, mit is takar pontosan egy-egy hivatal működése. De azért nem biztos, hogy ilyen bonyolult módon kellene az ügyfeleknek iránymutatást adni. A kormányablakokban szerencsére jóval könnyebb lett az eligazodás, valamint az ügyintézési idő is jóval lecsökkent. Ám akadnak még mindig olyan területek, ahol lenne mit változtatni.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: