2016. 05. 13., Péntek, 10:09

Színes négylábú barátaink, avagy őrült kutya divat Kaposváron

​Egyre többfelé találkozhatunk a városban olyan kutyusokkal, akik színes bundával, hajcsatokkal vagy éppen kifestett körmökkel szaladgálnak gazdájuk mellet. A divatos házi kedvenc őrület úgy látszik elérte Kaposvárt is. A kutyakozmetikusok szerint pedig ez még csak a kezdet.

A kutyadivat az egyik legfelkapottabb trenddé alakult az elmúlt években, hiszen többféleképpen - akár saját stílusunkhoz igazítva is - fel lehet öltöztetni illetve „szebbé” varázsolni négylábú kedvenceinket.  A kutyus lehet elegáns, csillogó-villogó, de akár kihívó is. Manapság különösen nagy és sokszínű a kutyaruhák és kozmetikák kínálata, amit a gazdik jól ki is használnak és egyre merészebb kívánságokkal állnak elő. 

Kreatív irányzatok

Az Amerikában és Oroszországban már évek óta divatos, de itthon még csak gyerekcipőben járó kreatív nyírásoké most a főszerep. Ezek az új festési és nyírási technikák rendkívül nagy precizitást igényelnek, ezért kizárólag nyugodt és rendszeresen ápolt kutyusokon tudják elvégezni. Jó hír viszont, hogy árban és nyírási időben sem különböznek hagyományos társaiktól. 

A kreatív nyírás egyszerű változata, mikor csak mintát formálnak az eb szőrébe, a komplikáltabb és hosszabb ideig tartó művelet, ha festéssel dolgoznak ki különböző alakzatokat, színeket. Ám jó tudni, hogy ezek az anyagok semmilyen egészségkárosító hatással nincsenek kedvenceitekre. 

Vivinél, egy kaposvári kutyakozmetika tulajdonosánál is rákérdeztünk a dologra:

- A fazonokat illetőleg csak a képzelet szab határt és ezzel sok gazdi él is rendesen, de többségben rá bizzák a formákat. Ilyenkor a kutyus komfortérzete a főszempont, így hordható kényelmes fazonokat nyírunk nekik. 

Mennyi az annyi?

Az, hogy ki mennyit költ a kedvencére, attól függ, milyen fajtáról beszélünk. A rövidszőrűeket ritkábban, míg a hosszabbakat sűrűbben kell kozmetikushoz vinni. Átlagban egy „kozmetikás fajtával” (uszkár, havanese) 6-8 hetente illő ellátogatni a szalonokba. Ezeknek a fajtáknak az éves kozmetikai költsége 45000-55000ft körül alakul. A kreatív vágás 6000 forinttól indul. Különleges kérésből pedig nincs hiány, mégsem ezek okoznak fejtörést a kozmetikusoknak.

Jó észben tartani, ha olyan ebbel mentek be egy kozmetikába, akinek táblába van összeállva a szőre, és mutattok egy fotót, hogy milyenre szeretnétek nyíratni, akkor annak nagy többségében kopasztás lesz a vége. Egy profi kozmetikával kiemelhetik a jó adottságokat, valamint egy kiváló nyírással takarni is tudják a kevésbé előnyös testrészeket, persze betartva a standard előírásokat.

Még csak tapogatózunk

Azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy a kaposvári kutyafuttatókon egyelőre még csak néhány extrém külsejű kedvenccel találkozhatunk. Ám a növekvő érdeklődés tekintetében ez a szám hamar megsokszorozódhat. A Füredi lakótelep szélénél található zöld területen is csak egy Yorkit láttunk, aki kitűnt a tömegből. Gazdája szerint ez az ő kiváltsága.

- Mikor már megvettem tudtam, hogy ilyen széppé fogom varázsolni. Bogyó úgynevezett geometrikus módon van lenyírva. Így kissé kockás hatású lesz a feje. Nekem nagyon tetszik, a többiek meg nem érdekelnek. Ő is jól érzi magát, ahogy látom.  Nekem az ő boldogsága a legfontosabb. - mondta Németh Gyöngyi, a kutyus gazdája mikor rákérdeztünk a különleges nyíratás okaira.

Ezért a nyírásért amúgy 13 ezer forintot hagyott ott a kozmetikusánál, és hogy ez mennyire éri meg? Ezt mindenki döntse el maga.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: