2016. 04. 29., péntek, 10:06

Itt a ballagások ideje! De mi köze a Gaudeamus Igitur-nak a hímvesszőhöz? Elmondjuk!

A Gaudeamus Igitur-t mindenki ismeri, aki volt már valaha bármiféle-fajta ballagáson, de tudja bárki is, hogy valójában mit jelent? Lerántjuk a leplet!

A nem csak kis hazánkban, de az egész világban elterjedt ballagási és egyetemi ének eredeti szövege több mint 700 éves, a ma ismert (már többször cenzúrázott) változata és a dallam az 1700-as években született.

 

Miért kellett cenzúrázni…?

Nos, az ének valójában nem más, mint egy kocsmai nóta, amely semmi másról nem szól, mint a carpe diem életérzésről. Azaz: ne búslakodj a halál miatt, csak élj a mának! Valószínűleg az egyetemeken nem egy és nem kettő ivós szokás társult a nóta mellé az évek során.

 

 

… és mit takar az élj a mának koncepció?

Ünnepeljük és kiáltsunk háromszoros hurrát a könnyűvérű, szép lányokra és az asszonyokra, akik kedvesek a diákokhoz (vivant omnes virgines faciles, formosae; vivant et mulieres tenerae, amabiles).

A többszöri cenzúrázás ellenére azért maradt a szövegben olyan szójáték, mint például a „vivat membrum”, melyben a membrum szócska egyrészt valaminek a tagját (jelen esetben az iskola tagját) jelenti, másrészt viszont éppen a hímvesszőt.

Mivel a dal világszerte ismert, elég sok verziója született, melyek youtube-on egy perc alatt megtalálhatóak. Mi rögtön rákattantunk a techno remix és a metal verziókra.

 

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: