2016. 04. 20., szerda, 10:50

Sztrájkban a kaposvári iskolák!

Az április 20-i pedagógussztrájkból Kaposvár iskolái is jócskán kiveszik a részüket. Kívülről ugyanolyan átlagosnak tűnik a helyzet mint egy szimpla tanítási napon, ám az iskolákon belül nagy a mozgolódás. Rengeteg a kockás inges diák, a sztrájkoló tanárok pedig kék szalaggal és lyukas órákkal támogatják a kezdeményezést.

Kaposvári Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

 

A tegnapi nap folyamán egy eseményre lettünk figyelmesek a Facebookon, amit "Diák tiltakozás "a jövőért" " elnevezéssel hirdettek meg a gimnazisták. Tekintettel az iskola döntésére, a tiltakozás elmaradt, ám a tanulókat ez sem riasztotta vissza.

Elmondták nekem, hogy búzdítottak mindenkit, kockás ingben menjenek iskolába a mai napon, az órák megkezdéséig pedig a suli előtti aszfaltot telerajzolták négyzetekkel. A 2. szünetben az iskola területén felolvasták a 12 pontot is a gimnazista tanulók előtt.

 

 

Az iskola előtt reggel 8-tól több nyugdíjas pedagógus álldogált, hogy elmondják véleményüket és kiálljanak a sztrájkoló tanárok és tiltakozó diákok mellett. Őket meg is kérdeztük ezzel kapcsolatban.

 

Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola Toldi Lakótelepi Tagiskola

A Toldihoz érve meglepően konstatáltuk, hogy páran a sztrájkoló pedagógusokat támogatva, jelenlétükkel próbálták segíteni az ügyüket. Bár kamera elé nem szerettek volna állni, véleményüket kifejtették számunkra. Felhozták, hogy az alsó tagozatosok számára kiadott tananyag mennyiségét rendkívül sokallják és nehéznek érzik, illetve a kis gyerekek túlterheltsége okoz problémákat. Esett szó arról, hogy szerintük se a pedagógusokat, se az óvodapedagógusokat nem fizetik meg rendesen. Végszónak csak annyit tettek hozzá, hogy nem értik miért kérte be a város a tanárok listáját, akik sztrájkolnak a mai napon, hiszen utólag is tudomást szereztek volna róla.

 

A nagyobb gimnáziumokban is sztrájkoltak a diákok


Az iskolák előtt senkit sem találtunk, aki részt vett volna a sztrájkban, vagy tiltakozna a diákok közül. Azt az információt kaptuk tanulóktól, hogy az iskola elé ugyan nem mehetnek ki, a suli területén belül viszont ők is tanáraik tiltakozó akciója mellé állnak. Ezért több tanóra nincs is megtartva ezekben a gimnáziumokban.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: