2016. 04. 19., kedd, 13:42

A bírság árnyékában – „bújkálnak” a traffipax elől a kaposvári autósok

Jelentős változást hoztak a szupertraffik Kaposvár életébe. A Füredi és a Dombóvári úton elhelyezett rendszereket inkább kikerülik a helyi sofőrök abban bízva, hogy így megússzák a büntetéseket. A környéken élők zsúfolt mellékutcákról és ideges sofőrökről beszélnek.

A reggeli illetve délutáni órákban az eddig autóktól hemzsegő Füredi út képe az utóbbi hetekben – egészen pontosan április 5-e óta – szinte teljesen megváltozott. Persze nem arról van szó, hogy csúcsidőben egyetlen járművel sem találkozhatunk, viszont a kocsik száma érezhetően megcsappant, köszönhetően a fix telepítésű hiper-szuper mindent látó traffipaxnak. Az általunk megkérdezett kaposvári autóvezetők egyöntetűen azt gondolják: jobb kikerülni a kamerákat, mint fizetni a sárga csekkeket.

A Füredin megcsappant a forgalom...

Pro

- Hasznosnak tartom a traffipaxokat, ugyanakkor igyekszem elkerülni őket. Nem azért, mert annyira szabálytalanul vezetek, jóval inkább attól félek, hogy az utasom mondjuk nem köti be magát, én ezt nem veszem észre, aztán jön is a bünti.

Kicsit pénzlehúzás szaga van a dolognak, bár az is tény, hogy iszonyat sok a baleset és az elvetemült sofőr az utakon. Összességében én támogatom a rendszert

– mondta Szabó Zsolt helyi magántaxis. 

Az alsó hangon is 30 ezer forintos büntetés - amit elég hamar össze lehet szedni -  elgondolkodtatja a szabálytalan közúti „harcosokat”. A szupertraffik elkerülése azonban magával vonja a kevésbé forgalmas mellékutcák megélénkülését is. Ez pedig az ott élők szerint újabb korlátozásokat vonhat maga után.

-A Kinizsi Lakótelepen, a Búzavirág utcában vagy éppen a Toldi iskola mellett nagyban nőtt az autóval közlekedők száma. Hétköznap például a Kinizsin nem tudok úgy átmenni a belső utcákon, hogy ne kelljen legalább 5-6 járművet elengednem. Eddig ez nem volt jellemző. A gyerekeimnek is mondtam, hogy jobban figyeljenek, mert veszélyes lehet átszaladgálni a szomszédos barátokhoz. Szerintem hamarosan jönnek a sebességcsökkentő táblák és fekvőrendőrök. Kis Mónika kaposvári ápoló asszisztens gondolataival nincs egyedül. A környéken élők is úgy vélik, hogy jóval hangosabbak lettek a mellékutcák.

- Nem para a traffi, ha betartják a szabályokat. Én eddig is a Kisfaludy utca felé jártam, ugyanis sokat mértek a Füredi-utcában lévő Coop-bolt mellett.

Igazság szerint akkora forgalom szokott lenni reggel, hogy inkább igyekeztem elkerülni azt. A lámpákról ne is beszéljünk... Mondjuk az is igaz, hogy az utóbbi pár hétben a Kisfaludyban is rendesen torlódás van - fejtette ki véleményét egy kaposvári vállalkozó.

sokan inkább a Kisfaludy utca felé kerülnek

Kontra

A Véda Közúti Intelligens Kamerahálózat berendezései – a köznyelvben csak szuper traffipaxként ismert sebességmérők Kaposváron két helyen, a 67-es úton és a 610-es úton figyelnek. Sokan ennek azonban nagyon nem örülnek.

Az elmúlt fél évben közel 60 ezer forint összeget kellett büntetésre lecsengetnem. Elismerem, sokszor gyorsabban hajtok a kelleténél, de sajnos a munkámból adódik, hogy szorít a határidő. Szerencsére még nem futottam bele az új traffikba, de ami késik nem múlik. Én nagyon nem örülök neki. 

sóvárgott Széchenyi Gábor kaposvári üzletkötő. Mások is a „lassabb” (magyarul a kresz betartását megkövetelő) sebességhatár miatt háborognak.

- Úgy kell haza zötykölődnöm. Pedig szerintem annyira nem veszélyes útszakasz a Füredi. Oké, van gyalogátkelőhely bőven, de a lámpák így is megfogják a forgalmat. Most még ez is, plána ha belefutok egybe... Inkább a Kisfaludyt választom, ami szintén zsúfolt, de ott legalább nem készül drága fénykép – bosszankodott Kondricz Attila. Mondjuk azzal nem számolt, hogy a rendőrség bármikor odaállhat valamelyik fordulóba…

Te mit gondolsz?

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: