Kaposvárról 6000-ért Bécsbe, 800-ért Pécsre - durván divatba jött a közösségi utazás

2016. 03. 29., Kedd, 13:53

Kaposvárról 6000-ért Bécsbe, 800-ért Pécsre - durván divatba jött a közösségi utazás

Mivel jöttél? Oszkárral. Manapság teljesen átlagos kérdés és válasz. Ha eddig lemaradtatok volna a telekocsizás élményéről, most megmutatjuk miért nem kell tartani a tömegközlekedés közösségi alternatívájától.

Több, mostanában dübörgő közössségi szolgáltatás is terítékre került már nálunk, úgy mint például a szálláskeresős Airbnb, vagy a nagy vitákat kavaró UberNépszerűségük folyamatosan nő, nincs ez másképp a telekocsizással sem, így nem csoda, hogy egyre több fiatal választja utazási alternatívaként. Ahogy az más trendek esetében is lenni szokott, itt vidéken talán kicsit nehezebben haraptunk rá, azonban a Kaposvár-Pécs útvonalon telekocsizók egész biztosan szép számmal vannak.

Fele annyiba kerül, ráadásul háztól-házig visznek

Egy Kaposvár és Pécs között ingázó barátunk véleményét is kikértük, szerinte egyértelmű, hogy miért választják egyre többen az utazásnak ezt a formáját.

"Amíg suliba jártam Pécsre 745 ft volt a diákjegyem, ami igazából nem vészes, de mindig kilómétereket cipeltem a csomagjaimat, volt hogy nem tudtam leülni, vagy késett a busz. Amióta nincs diákom, 1500 ft-ért utazhatnék, telekocsival meg 800 ft-ért elvisznek háztól házig, és még kényelmes is.

Másfél éve csak így járok ezen az útvonalon heti kétszer-háromszor, és ezalatt mindössze kétszer fordult elő, hogy nem találtam megfelelő fuvart. Van még kérdés?" :)

A Pécs-Kaposvár között ingázók nagy része a facebook-on található csoportot, a PTE útitárs-keresőt használja, ahol a többségben egyetemista tagok és a facebook profil sokat segít abban, hogy szimpatikus útitársat találjunk magunkak.

Az Oszkár telekocsi rendszer is nagyon népszerű, és ez az utóbbival ellentétben saját felülettel is rendelkezik, ahol komoly visszajelzési rendszer működik: leinfózhatjuk, hogy a leendő sofőrünk mióta Oszkározik, milyen járgányt vezet, vagy hogy eddigi utasai hogy értékelték őt. 

Ha autóval jársz, még kereshetsz is rajta

Az autósoknak is nagyon bejött a telekocsis téma, Ádám példáján keresztül érthetővé válik, miért:

"Minimum kétszer teszem meg a Kaposvár-Pécs utat egy héten, amiből egy út kb. 1.500-ból jön ki, 5 litert eszik a kocsim. Általában 800 ft-ot szoktam kérni fejenként, és mindig megvan a 3 utasom, szóval durván egy ezrest keresek utanként.

Sokan mondják, hogy nem tudhatom kiket veszek fel, de még soha nem volt negatív tapasztalatom, sőt élvezem, hogy új és érdekes arcokat ismerhetek meg.

Pestre is rengetegen járnak tőlünk, azt mondják átlag 2.500 forintjukba kerül közösségivel, míg vonattal van hogy 4.000-ből nem jönnek ki."

A legnagyobb különbség a külföldi utaknák mutatkozik

Külföldi utakhoz a BlaBlaCart ajánlják a rutinos utazók, itt is elképesztő árkülönbségeket tapasztalunk, ha összehasonlítjuk a tömegközlekedéssel. Ha például Bécsbe szeretnénk eljutni vonattal, akkor egyszer ugye van egy utunk Pestre kb. 4.000-ért, onnét pedig kiránduló jeggyel még egy legalább 10.000-ért, ami összesen 14.000 magyar forint. Na ugyanezt az utat a megkérdezett ismerőseink szerint meg lehet tenni akár 6.000 ft-ért háztól házig!

Egyértelműen adódik a kérdés, hogy mennyire biztonságos ezt a módját választani az utazásnak? A tapasztalatok azt mutatják, hogy csak annyira, mint bármelyik családtagunk vagy ismerősünk mellett utazni. Ha pedig valami mégsem tetszett, adhatunk visszajelzést a soforről, ami egy közösségi szolgáltatás esetében még nagyobb értékkel bír.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: