2016. 03. 03., csütörtök, 15:48

Üzletet nyitnál Kaposváron? Ennek az ötletnek biztos sikere lenne! - de nem a hatóságok körében...

Jó, ha mégse válna be, ne minket hibáztassatok, azt viszont el kell ismerni, hogy egy rendkívül előremutató és újszerű kezdeményezéshez kapcsolódik az az üzlet, amelyet a minap nyitottak Dániában.

Nem kell a szívünkre tenni a kezünket, elég csak felnyitni a szemetesünket, hogy tudjuk, mennyi ennivalót hajítunk a kukába nap mint nap. Ha mi nem is, akkor a nagyobb éttermek és hipermarketek meg aztán kilószám hajítják a kukába a megmaradt ételt, a maradékot, vagy lejárt szavatosságú, de még ehető kajákat. A Földön összesen 1,3 milliárd tonnányi étel kerül a kukákba, ami hihetetlen nagy szám abban a viszonylatban, hogy közel EGY milliárd ember éhezik bolygónkon ebben a pillanatban is.

 

A franciák tisztában vannak vele

A franciák már öt évvel ezelőtt nekikezdtek eme probléma orvoslásának, mégpedig azzal, hogy a boltokban és az éttermekben már tilos kidobni a megmaradt, de még fogyasztható ételeket, hiszen azokat inkább azonnal eljuttatták a rászoruló, szegényebb családok számára, vagy a segélyszervezeteknek.

 

 

Lejárt, de még fogyasztható élelmiszer féláron!

Ezen próbál most még egyet csavarni egy dán nonprofit szervezet, a WeFood. A csapat egy hete nyitott egy olyan üzletet Koppenhágában, amelynek falai között még fogyasztható, de már lejárt szavatosságú, vagy hibás csomagolással rendelkező termékeket árulnak rendkívül olcsón. A szinte féláron kínált termékekre hihetetlen nagy a kereslet, még maguk az ötletgazdák is elcsodálkoztak az üzlet rendkívüli népszerűségén.

 

 

Itthon persze a lakat se kerülhetne le...

Azt, hogy itthon mint szólnának a fogyasztóvédők és a több tucatnyi szervezet ahhoz, ha lejárt szavatosságú termékek kerülnének a polcokra, szerintem mind tudjuk - valószínűleg a nyitást sem érné meg a hely, azonban Dániában nem mindenki rendelkezik ennyire beszűkült látásmóddal. Az ötlet sikeres, ráadásul gazdaságos is, hiszen több tonna még fogyasztható élelmiszer ússza meg azt, hogy idő előtt elenyésszen, hiszen jobb sorsra hivatott…

 

 

 

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: