2016. 02. 15., Hétfő, 17:35

Egy kaposvári lány keserű esete az online rendeléssel aka. mire figyelj oda, ha online rendelsz!

Egyre nagyobb számban jelennek meg a különböző ruha és cipő rendelős oldalak, az olyan közösségi felületeken is, mint a Facebook vagy az Instagram. Ezek a viszonteladós oldalak nagyon sok buktatót rejtenek, itt is egy példa Kaposvárról, amit első kézből mesélt el nekünk Virág.

Nagyon jó vételnek ígérkezett

Az Instagramot pörgetve talált rá a CHRISHOP nevű oldalra, akinek felhasználója eredeti termékeket árult, kedvező áron. Virág egy 19.000 ft-os cipőt választott, aztán InstaMessage-n keresztül fel is kereste az oldal tulajdonosát. A hölgy vagy úr, mint jó eladó, azonnal akciót is ajánlott, közölte Virággal, hogy a második cipő megvásárlásával kedvezményben részesül. Egy rövid szárú Converse mellett tette le a voksát másodiknak, így a várt csomag 24 ezret kóstált.

Kedden kopogtatott is a postás a küldeménnyel, amit a pénz kifizetése után Virág ki is bontott. (Jó ha tudod, hogy csak a Posta területén belül van arra lehetőség, hogy fizetés előtt kinyisd a termékedet, hogy megnézd valójában azt tartalmazza-e, amit rendeltél!)

Cipő helyett féltégla került elő a dobozból

Ezután jött a meglepetés, ugyanis mind a két cipősdobozt telerakták újságpapírral, hogy a súlyukon átvételnél ne érződjön a cipők hiánya. Az papíron kívül az egyik doboz összetépett tojástartókkal volt tele, míg a másikban egy féltégla bújkált.

Az "eladó" azonnal felszívodott

Jogos felháborodásának hangot adva, Virág írt az oldal tulajdonosának, aki erre letiltotta őt, így nem volt más lehetősége, minthogy a rendőrségen feljelentést tett a feladóval szemben. Mivel azonban az összeg nem éri el az 50.000 ft-ot, így nem számít bűncselekménynek, de eljárást indítottak a bejelentés kapcsán.

A CHRISHOP accountra keresve ma már semmit nem találtunk az Instagramon, és a rendőrök sem találtak senkit a fiktív feladási címen. A Magyar Postát viszont értesítették, akik lefogták a csomagért kifizetett összeget, és most várják, hogy a bűnös menjen az összegért, ami csak személyivel vehető át. 

Tanuljunk ebből a hibából és rendelés előtt jól gondoljuk át választásunkat. Pár tipp, amit jó ha megfogadtok:

Próbálj olyan viszonteladói felületet találni, ahol az üzemeltető neve és elérhetőségei is szerepelnek. Míg az eBay vagy Aliexpress eladóknak kötelező megadniuk a pontos elérhetőségeiket, a szociális felületeken, mint az Instagram vagy a Facebook, nem, így ezeken könnyebb belefutni olyan emberekbe, akik csak a gyanútlan áldozatokat vadásszák.

Az Instagram árusoknál van a legnagyobb buktató, hiszen őket csak az InstaMessage chat felületen keresztül érheted utol. A Facebookon most már akár videóhívást is kezdeményezhetsz az üzenetes megbeszélés mellett, de így is bármikot leblokkolhatnak, így megakadályozva a vásárlás utáni bármiféle kapcsolatot.

Bevált oldalt válassz!

Bármilyen oldalt is választasz ki, nézz utána az értékeléseknek. Míg a külföldi oldalaknál számokkal és kommentekkel is "feedbackelheted" a felhasználót, a szociális felületeken ez már nehezebb dió. A Facebookon jobb esetben tudsz írni az illető üzenőfalára, de sok oldalon csak megvásárolt termékek alatt, vagy egy külön mappában találsz visszajelzéseket a cuccokról, illetve magáról az eladóról. Az Instagramon van ezekre a legkevesebb felület és lehetőség, hiszen mindössze 1-1 komment vagy felrakott vásárlói kép alapján tudsz csak véleményeket találni a viszonteladóról.

Ha túl olcsó, gyanakodj!

Bár tény, hogy az offline boltokhoz mérve igazán kecsegtető áron hirdetik meg a cuccokat az online oldalak, az én javaslatom mégis az, hogy gyanakodj egy-egy terméknél, ha túl alacsony az ár. Ne dőlj be az eredetinek állított, "60.000 Ft-os cipő most 5.000 Ft-ért" kínálatoknak. Ha mégis megvásárolod a replikát, számolj azzal, hogy biztos nem úgy fog kinézni mint az eredeti..

Garancia

Míg egyes oldalak garanciát vállalnak a termékekre, mások nem foglalkoznak azzal, ha nem jó rád a ruha, cipő, vagy bármilyen más problémád van. Míg a hivatalos weboldalakon minden eshetőségnél visszakapod a pénzed, a maszek felhasználóknál erre nem minden esetben van lehetőség, sőt kivétel számba megy, ha igen. 

Grátisz

Az esetek nagy részében az oldalak hirdette megosztásos akciók csak kamuk. Pörgess vissza az oldalon, nézd meg, hogy valós személy nyerte-e meg a megosztásos játékkal a holmit, ne te legyél az, aki reklámozza az oldalt.

Szállítás

Egy külföldről rendelt csomag átfutási ideje 1-től 4 hétig terjed minimum, így ha valaki azt mondja raktáron van, kezdj el kételkedni, hiszen mennyi esély van rá, hogy a rengeteg holmi közül amit árul, pont a te kiválasztott cipőd van olyan méretben és színösszeállításban, amit azonnal postázni tudna neked.

Bár rengeteg buktató van az internetes vásárlásban, a kis részletekre figyelve kiküszöbölhetjük ezeket. Mindent összevetve azt tanácsolom, hogy használjátok a jól bevált oldalakat, mint az Aliexpress vagy az Ebay, így jóval kisebb eséllyel ér majd meglepetés, mint a nem kifejezetten erre szakosodott oldalakon.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: