2016. 02. 12., péntek, 10:00

Még 3 nap van vissza a 2016-os felvételi időszakból - vajon idén is a színész lesz a legnépszerűbb szak a KE-n?

Hétfő éjfélig lehet még jelentkezni az ősszel induló felsőoktatási képzésekre. Aki eddig nem tudott dönteni, annak most már gyorsan kell cselekednie.

3 nap van vissza a 2016-os, tavaszi felvételi időszakból. A 2016 szeptemberében induló képzésekre történő jelentkezéseknél a felvételizőknek február 15-én, hétfő éjfélig kell személyes és kötelező adataikat rögzíteniük, kiválasztaniuk a megcélozni kívánt szakokat, és feltölteniük a már rendelkezésre álló dokumentumaikat. Idén 5 helyett 6 képzésre lehet pályázni, három helyet jelölhettek meg a felvételizők ingyenesen, viszont lehetőség volt további 3 jelentkezés leadására is, amelynek kiegészítő díját szintén hétfő éjfélig kell rendezni. A hétvégén rendkívüli nyitva tartással várják a jelentkezőket a felvi.hu-nál, így telefonon és e-mailben is lehet kérdezni 8-tól 16 óráig, míg hétfőn telefonon 22 óráig, e-mailben pedig egészen éjfélig várják a kérdéseket.

 

 

Csökkenő tendencia

Azt, hogy mennyien jelentkeznek idén, csak megsaccolni lehet, a következő hónapok hosszas összesítési procedúrája után fog csak kiderülni pontosan, hogy mennyien adták be jelentkezésüket idén. Ha az elmúlt évek tapasztalataiból indulunk ki, akkor most sem fog nőni a jelentkezők száma. A kaposvári térségben tavaly 961-en adták be jelentkezésüket, ami majdnem 100 fővel kevesebb, mint 2014-ben, közülük viszont 648 főt fel is vettek valamilyen képzésre.

A csökkenés egészen elenyésző, hiszen míg 2014-ben 106 ezren jelentkeztek, tavaly már csak 105 ezren tették meg ugyanezt, a felvettek száma pedig 2000 fővel csökkent. A képzési szintek közül tavaly az alapképzések vitték a prímet, amit a jelentkezők 62 százaléka választott. A munkarendek közül természetesen a nappali tagozatra jelentkezők vannak többségben, a felvételizők 72 százaléka jelölte meg ezt a típust. 

 

 

Mi a helyzet a Kaposvári Egyetemen?

A Kaposvári Egyetem felvehető kapacitásszáma a 2016 szeptemberében induló képzésekre 1694 fő lesz, amely jelentkezők az intézmény négy karán fognak megoszlani. A tavalyi évben 2385 felvételiző jelölte meg az egyetem valamely képzését, akik közül végül 681-en kezdhették meg a tanulmányaikat Kaposváron. A legnépszerűbb szakok közé tartozik a lótenyésztő, lovassport szervező agrármérnöki képzés, a színművész szak, a gyógypedagógia, és a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki képzés.

 

 

Nem érdemes lemaradni

Az, aki nem adta le jelentkezését, még megteheti, igaz csak 3 napig. Az egyetemekről és azok képzéseiről a www.felvi.hu oldalon tud tájékozódni, a jelentkezését pedig elektronikusan lehet benyújtani, hála az E-felvételinek. Érdemes jól átgondolni azt is, milyen sorrendben jelöljük meg az intézményeket, képzéseket, - bár egy lehetőség lesz a sorrendmódosításra - hiszen a ponthatárok számításánál azt is figyelembe kell venni, ki melyik képzést jelölte meg elsőként. Arról, hogy végül mennyire volt sikeres a jelentkezés majd csak a nyár végén tudunk többet, hiszen július 26-án lesz a hivatalos ponthatár megállapítás.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: