A hóhelyzet teljesen elnyomta a tényt, hogy ma van a Spagetti világnapja!

2016. 01. 04., hétfő, 16:45

A hóhelyzet teljesen elnyomta a tényt, hogy ma van a Spagetti világnapja!

Majdnem megfeledkeztünk róla, hogy ma, azaz január 4-én ünnepeljük a világ egyik legkedveltebb ételének, a Spagettinek a világnapját. Ez az egyszerű, de fenséges étel, a fogyasztások száma alapján bitorolja az egyik legnépszerűbb étel címet, hiszen csak Amerikában közel 600.000 kilogrammnyi tésztát vásárolnak évente, amivel ha körberaknánk a Földet, kilencszer körbeérné. Bár a magyar háztartásokban és a legtöbb menza kosztot osztó helyen, a bolognai és a milánói változata a legelterjedtebb, megannyi receptet és ízesítési formát találtok a neten.

Történelem

 

Hiszitek vagy sem, az első történelmi utalásokat tésztafőzéssel kapcsolatban, több ezer évvel ezelőttre datálják és bármilyen meglepő, nem az olaszokhoz, hanem az arabokhoz kötik. Természetesen az olaszok is bőven beszálltak a spagetti iparba az évszázadok alatt, hiszen nem véletlenül kötjük a tökéletes tésztát az ő nevükhöz.

A spagettit, amit minden boltban megkaphatunk, a 12. századi Szicíliában kezdték el készíteni és a jól ismert alakban tálalni. A világáttörést a 19. század körülre tehetjük, mikor is Amerikában elkezdték árulni a különböző spagettiket, mint tipikus olasz kajákat.

 

Az okosságok

Mi is dukálna ezen a különleges napon vacsorára, mint egy jóféle spagetti? Mielőtt belekezdenétek a víz rottyantásába és falhoz csapkodnátok a tésztát, itt van pár jó tanács a tészta főzéssel kapcsolatban. Tudva illendő, az olaszoknál kőbe vésett szabályok vonatkoznak a tészta elkészítésére,amiket nem ártana nekünk is alkalmaznunk a tökéletes állag elérése érdekében.

 

 

- Tartsd be a zacskón feltűntetett főzési időt, így érhető el az al dente, azaz fogkemény állag!

- Rengeteg sós vízben főzd!

- Kizárólag lobogó forró vízbe dobd a tésztát!

- Leszűrés után rögtön használd fel!

Tilos:

- Összetörni a spagettit

- A főzővíz olajozása (rossz irányba befolyásolja az állagot)

- A tészta hideg vízzel való öblítése

 

Kaposváron

Ha nincs kedvetek a fazék mellett álldogálni, de fogyasztanátok egy jó spagettit, itt a La Prima Trattoria ajánlata. Holnap, azaz kedden minden spagettijüket féláron rendelhetitek az étteremben! A választék:

Spagetti fokhagymával, olajjal, erős paprikával 

Spagetti paradicsomszósszal 

Bolognai Spagetti – Paradicsomszósz, darált hús, sárgarépa, hagyma 

Carbonara Spagetti – Tejszínes szósz, tojás, szalonna, hagyma 

Spagetti Matriciana – Paradicsomszósz, szalonna, hagyma 

Tenger gyümölcsei Spagetti 

 

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: