2015. 12. 28., Hétfő, 16:44

Már a Facebook sem a régi! Eddig a karácsonyfáktól, most meg az oldalaktól nem látni az üzenőfalat

Érdekes dologra kaphatták fel a fejüket a figyelmesebb Facebook lakók az ünnepek után. Míg a karácsonyi időszak másról sem szólt, mint a karácsonyfa mellett pózoló ismerősökről, mára már meglepődik az ember, ha ismerősbe botlik a hírfolyamban, szinte csak oldalak bejegyzéseit látni.

Miért van ez?

Ahhoz, hogy a végére járhassunk a dolognak, több oldalról is fel kell térképeznünk a problémát, már ha nevezhetjük ezt annak. Egyértelműen köze van ahhoz is, hogy ismerőseink épp a nagy karácsonyi zabálásokat próbálják most kipihenni, vagy pedig lemozogni az edzőteremben, ezért igencsak megcsappant a posztok száma, mármint ahhoz képest, ami szenteste és az azt követő napon árasztotta el a Facebookot. Mert ugye, nem volt köztünk olyan, aki ne látott volna legalább egy kicsípett leányzót a fa mellett vigyorogni, vagy egy soha nem látott ismerősnek az ajándékba kapott óráját, jegygyűrűjét... 

Honnan tudja a Facebook, hogy melyik oldal bejegyzéseit szeretném látni?

Onnan, hogy kedvelted az oldalt, vágnánk rá elsőre, de ez sem teljesen igaz. Hiszen minden oldalnak lehetősége van hirdetni magát, amelyet korosztályokra, területre, vagy érdeklődési körökre tud megadni. Én például gyakrabban látogatok sporttal vagy autókkal kapcsolatos oldalakat, amit a facebook figyelembe vesz, így az én falamon gyakrabban jelentkeznek sporttal vagy autókkal kapcsolatos oldalak hirdetései, bejegyzései.

És ha még csak ennyi lenne!

Azért ne higgyük, hogy csak ez az egyetlen szempont az oldalak hírfolyamunkon való megjelenítési sorrendjében. Szeptember óta a Facebook már nem csak azt figyeli, mely oldalak bejegyzéseihez szólunk hozzá, vagy lájkoljuk, hanem arra is figyel, mennyi időt töltünk egy-egy bejegyzésnél a hírfolyamunk felett görnyedve. Tehát mostantól érdemes lesz figyelni arra is, milyen gyorsan görgetjük végig a hírfolyamot érdekességek után kutatva. Amint az oldal kiszúrja, hogy egy-egy általunk kedvelt oldal bejegyzései felett több időt tölt a kurzorunk, máris akcióba lépteti az algoritmusát, és legközelebb az elsők között fogunk találkozni az oldal tartalmaival.

Aggodalomra semmi ok!

Nagyon nem kell izgulnunk, hiszen nem marad ez túl sokáig így, ismerőseink arcaival szilveszterkor töménytelen mennyiségben találkozhatunk majd, megannyi pezsgőspohárral egyetemben. Addig is, aki kifejezetten szeretne egy általa kedvelt oldalt az elsők között tudni, azt a következőképp teheti meg:

  • A kedvelt oldalon menj a tetszik gombra, majd az alatta megjelenő lehetőségek közül válaszd a „Bejegyzések a hírfolyamban” lehetőséget.
  • Ezek után kiválaszthatod, hogy szeretnéd-e látni az oldal bejegyzéseit, sőt akár az első helyre is sorolhatod őket (ami a 74nullanulla oldalánál kifejezetten ajánlott is!)

Arról, hogy milyen nagyobb változásokat eszközöltek a közelmúltban a Facebookon, ITT lesheted meg!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: