2015. 12. 09., szerda, 08:59

Techno világnapra ébredtünk ma!

A techno születése
Ma van a kedvenc világnapom, az elektronikus zene egyik legmeghatározóbb ágának, a techno-nak a világnapja. Hogy miért pont ma? Mert ma van az egyik szülőatyjának, Juan Atkins-nak a születésnapja.
 
Juan Atkins
 
A stílus Detroit-ból indult, és Derrick May, Kevin Saunderson bábáskodtak még mellette. Ők hárman voltak akik lefektették az alapokat, és ebből fejlődött ki a többi ág. Ezen a linken, ha a techno fülre kattintasz, utána meg egy alfajba, bele is tudsz hallgatni. Tipp: Érdemes a többi stílust is megcsekkolni, korrekt kis összefoglaló az e-zenéről.
 
 

 

De mi is az a techno?

A wikipédia szócikke szerint: "A techno egy igen nyílt és sok elemet befogadni képes elektronikus zenei műfaj, épp ezért általános jellemzői is igen tágak."

Ezért is tudott fennmaradni máig, és megújulni. Ma már nem kazikat másolgatunk, CD-ket írogatunk, mp3-mat csere-berélünk (általában írott CD-n ezt is), hanem online megtalálunk bármit. Emiatt könnyebb is, meg nehezebb is a fentebb említett megújulást elkapni.

De aki kitartó, megtalálja azt a bizonyos libabőrt, mikor meghall egy-egy jól sikerült track-et.

 



Kaposvár és a techno?

Kaposváron feltámadt a  szél techno... Pontosabban nem feltámadt, mert kb. a 90es évek közepe óta jelen van. Underground party-k, illegál bulik, régebben több termes diszkókban a house teremben is inkább a techno dominált. Ha szemfüles vagy ma is fülelhetsz techno-t a városban. Ha a party-k száma meg is fogyatkozott, az alkotói élet nem állt meg. Hiszen a "techno az kell, mert az körülölel!" Példáért nem kell messze menni, elég ha a tekerdfel podcast rovatot megnézed. Jó pár techno, tech-house mix sorakozik. Az egyvelegek mellett sem kell szégyenkeznünk a produceri munkákkal terén. Itt van például Nelman, aki sorban adja ki a jobbnál-jobb pörgős muzsikákat, és Nullnull a finom dub techno-ival.
 

 

Egy kis hazai techno történelem
Végezetül akit érdekelne egy kis hazai techno, elektronikus zene, partytörténelem, azoknak a következő dokumentumfilmeket ajánlom:

 

Füstös Zsolt: Techno az egyén diadala (1997)



Papp Gábor Zsigmond: Partik népe (2002)



Czabán György, Győri Csilla: Extázis 10-től 7-ig (2002)
 

 
Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: