2015. 12. 04., Péntek, 09:40

Tudtad? Az első Mikulások kék, zöld, lila színekben pompáztak, nagyjából a Coca Cola 1930-as kampányáig

Sokan nincsenek tisztában vele, honnan is ered a Mikulás ma ismert kinézete, akiknek pedig mégis dereng valami, ők általában a Coca Cola kampányát emlegetik.

A legenda, miszerint egyértelműen a Coca-Cola által vált a piros Mikulás sztandarddá, nem teljesen igaz. A Coca-Cola ugyanis csupán az 1930-as évek elején hozakodott elő a ma is jól ismert piros ruhás öreg képével, de jó néhány évtizeddel előtte  már megrajzolták a Mikulást.

Ha nem a Coca, akkor mégis ki?

Az első változat egészen pontosan New Yorkból, a Historical Society-től származik. A társaság holland tradíció szerint az ajándékozóként tisztelt Szent Miklóst választotta meg védőszentjének, amelyet 1810-ben egy fametszetben és egy Sancte Claus című versben meg is jelenítettek. Ezek után Amerikában több helyen is feltűnt a Mikulás képe, a ma ismert figurához azonban legközelebb egy 1881-es rajz áll, amelyet Thomas Nast karikatúrista készített, és amelynek hatására többé-kevésbé közismertté vált a Mikulás figurája.

Milyenek voltak az első Mikulások?

Amerikában mindenki saját szája íze szerint alkotta meg a fehérszakállút, nem volt egy általánosan elfogadott, mindenki fejében létező kép róla. Előfordultak kicsi, nagy, testes, normál és sovány testalkatú Mikulások is, az öltözékük viszont általában bunda volt, viszont szinte a szivárvány minden árnyalatában megmutatkozott.

Léteztek kék, zöld és lila öregek is, és természetesen a piros ruhás ajándékozók is közkedveltek voltak.

Egy ilyet örökített meg 1885-ben egy Louis Prang nevezetű bostoni nyomdász is, aki egy túlsúlyos, piros csuhás öregurat jelenített meg képeslapján. Innentől szárnyalt a Mikulás ehhez hasonló megjelenítése.

Az áttörés

Az igazi áttörést az 1930-as évek elején rohamos növekedésben lévő Coca-Cola Company hozta el. Az üdítőital gyártó cég legnagyobb baja az volt, hogy télvíz idején eléggé visszaesett a forgalmuk, pangott az üdítőpiac. Ezt kívánta a Coca felpörgetni, ezért felbéreltek egy tehetséges reklámgrafikust, Haddon Sundblomot aki megrajzolta az első Coca-Cola Mikulást. Ez az alkotás hihetetlen sikert aratott, a gyermekek szívébe rögtön belepte magát a fehérszakállú ilyen stílusú megjelenítése, velük pedig nem nagyon lehetett szembe menni, ezért is lett ez a megjelenítés, a nagy általánosságban is elfogadott Mikulás.

Mi úgy döntöttünk, hogy visszatérünk a gyökerekhez, és egy kék Mikulással örvendeztetjük meg a kaposvári gyerekeket. Nézzétek csak:

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: