2015. 12. 01., kedd, 08:22

Ma van az AIDS világnapja

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) kezdeményezésére 1988-óta hívják fel a figyelmünket a gyógyíthatatlan betegség megelőzésére, minden december 1-én. Azóta a világ a HIV-fertőzöttekre figyel ezen a napon és a gyilkos kór elleni nemzetközi összefogás szükségességére.

Egy kis gyorstalpaló:

 

A HIV olyan vírus, amely az immunrendszerünket támadja meg és ezzel életre szóló, súlyos betegséget okoz, hosszú lappangási idővel, míg az AIDS a kezeletlen fertőzés végső stádiumát jelenti és az immunrendszer pusztulásának az eredménye. Míg az első esetek '81-re datálhatóak, a betegség már jóval ezelőtt, az 1900-as évek elején felütötte a fejét világszerte.

1982-ben nevezték el a kórt AIDS-nek, ami a szerzett immunhiányos tüneteggyüttes elnevezés rövidítése. Ebben az évben derült fény a tényre, hogy a betegség nem csak homoszexuális úton terjedhet, hiszen egy 20 hónapos kisgyerek vérátömlesztés által halt bele a betegségbe

 

Pár adat:

A világon jelenleg 34 millió HIV fertőzött betegről van tudomás, aminek 47 %-a nő, az AIDS halálozási arányát pedig 1,6 millióra becsülik. Az elmúlt években az Egyesült Királyságban kétszeresére nőtt a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők száma, 2012-óta nem kevesebb mint 6000 új esetet tartanak nyilván, így a világon jelenleg itt van a legtöbb HIV-betegségben szenvedő ember. Magyarországon 1985-óta 1100 beteget számláltak, jelenleg 460 betegségben szenvedőről van tudomás, akiknek a legnagyobb százaléka férfi.

 

Hírességek, nagy túlélők

 

Bár az évek alatt, több híresség is az AIDS áldozatává vált, mint pl.: Freddie Mercury, Easy-E, vagy Anthony Perkins, hogy csak pár nevet említsek, vannak nagy túlélők is. Magic Johnson például lehengerlő példa, hiszen több mint 24 éve hordozója a betegségnek és még mindig ereje teljében van a volt kosaras, ám nemrégiben látott napvilágot a hír , miszerint Charlie Sheen is a HIV-vírussal küzd már 2 éve.

 

A 2015-ös kampány

 

A kampányt minden évben új jelmondattal próbálják népszerűsíteni, idén: Kissing and Hugging Don't spread HIV.Ignorance does. – Azaz

a HIV nem csókolózással és öleléssel terjed, inkább a tudatlansággal.

2015-ben az elavult sztereotípiák ellen szeretnének főként fellépni és arra buzdítani az embereket, hogy olvassanak, nézzenek utána a betegség velejáróinak, mivel legtöbbünk nincs tisztában sok tudnivalóval ezzel kapcsolatban. A worldaidsday weboldalán információt kaphatunk a megelőzésről és a kezelésről is, de támogathatjuk is a betegek kezelését, egy-egy piros szalag megvásárlásával, hiszen az ebből befolyt pénzt erre a célra adományozzák. Ha szeretnétek fellépni a kezdeményezés mellett és mások figyelmét is felhívni a betegségre, a weboldalon található HIV-vel kapcsolatos tényeket és idézeteket oszthattok meg a szociális médiában a #rethinkhiv és a #worldaidsday hashtaggel ellátva.

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: