2015. 10. 30., péntek, 11:24

4 zorall filmtipp Halloweenre

Mivel október 31-én éjjel, nálunk még nem szokás beöltözve a környéket zaklatni némi cukorka reményében, vannak, akik szeretnék magukat kicsit jobban beleélni Halloween ünnepébe. Ők, miután kifaragták nekünk a töküket, mehetnek kukoricát pattogtatni, hiszen a filmekről ezúttal mi gondoskodunk! Ha kis borzongásra vágytok Halloween hagyományainak megfelelően, akkor tessék átböngészni az alábbi listát, ahol vár titeket néhány filmtipp a horrorfilmek családjából!

 

Az ördögűző

Ha csak egy filmre van időd este, akkor ez legyen az. Ez után mondjuk már nem is akarsz látni több horrort, hiszen a minden idők legjobb horrorjának megbélyegzett Ördögűző méltán viseli a legrémisztőbb film címet. William Friedkin 1973-as alkotása máig a legjobb horrorfilmek között szerepel még úgy is, hogy már több mint 42 esztendős. A film körüli káoszt (elájuló, szívrohamot kapó nézők, terhes anyák hirtelen elinduló szülése stb.) és népszerűséget talán csak az Alien tudta megközelíteni az idők során, de ez nem is csoda. A sztori szerint a 12 esztendős kislány, Regan MacNeil egyre furábban kezd viselkedni, édesanyja Chris MacNeil legnagyobb bánatára. A lányt orvostól orvosig hordozza, de senki nem tudja, mi állhat az epilepsziás rohamok, a hirtelen agresszivitás és a káromkodások hada mögött. Amikor a lány állapota már odáig fajul, hogy szeretett anyja ellen fordul, végső elkeseredésében az asszony egy paphoz, Damien Karrashoz fordul. A pszichiáter-papban a kislány látogatásai során csak egyre jobban tudatosul, hogy nagyobb problémával állnak szemben mint hitték, hiszen maga az Ördög szállta meg Regant. A pap az egyházhoz fohászkodik segítségért, és megkapja az igen ritka engedélyt: megkezdheti az ördögűzést. Azt, hogy ez sikerül e anélkül, hogy Regan belehalna, csak az tudhatja, aki végignézi a filmet, de annyi bizonyos, hogy a 10 Oscar-díjra és 7 Golden Globe-ra jelölt film még a kritikusok szerint is 10/10-es, így nem lesz elpazarolt idő a végigrettegése, főleg ha a végén meglátjuk a feliratot: A film valós eseményeken alapul…

 

 

Adsz vagy kapsz

Ugranunk kell egy kicsit az időben (35 évet), hogy egy faja kis Halloweenes filmet találjunk a 2000-es évek után. Az én választásom most a Michael Dougherty által rendezett 2008-as, Adsz vagy kapsz-ra esett. A film nagyon jól vezeti meg a nézőket, sose történik az amire számítani lehet, mindig van egy-egy meglepetés amire ijedten kapjuk fel a fejünket, hogy ó baszki, ne már! Ezért is válik az Adsz vagy kapsz, egy teljesen kiszámíthatatlan filmmé, amely a horroroknál, lássuk be, előnyös tulajdonság. A film tényleg elhozza az otthonokba az igazi Halloween feelinget, hiszen a sztori is ezen az ünnepen játszódik, méghozzá úgy ahogy mindenki elképzeli. Adott egy pici amerikai kisváros, minden városlakó beöltözve rohangál, élvezi az ünnepet, a hagyományokat, és az édességeket. A borzalmakat inkább már csak mi élvezzük, hiszen a szereplőkkel rendre fura események történnek, legyen az gyerek vagy felnőtt, a halál nem válogat. A kisebb történeteket a rendező jól összefűzte, jók az átmenetek, a mindegyikben felbukkanó maskarás Sam pedig egyszerűen zseniális. A legendákkal és mesékkel tarkított Adsz vagy kapsz, Halloween éjszakájára mindenképp ajánlott!

 

 

Rémálom az Elm utcában

Nem, ezúttal nem a 2010-es feldolgozásra gondolok, hanem az eredeti, 1984-ben bemutatott Wes Craven rendezte horrorra.  A rendező által megformált karaktert minden televíziót legalább egyszer bekapcsoló ember ismeri, hiszen a jó öreg Freddy Krueger mára már szinte legendává vált. A késeket viselő gyerekgyilkos karaktere már megélt 7 önálló filmet, sőt összeeresztették már Jasonnel is, nem is említve a könyveket, képregényeket és videojátékokat, amelyek a kalapos úrról készültek. Egy szó, mint száz Craven olyan karaktert formált, amely beírta magát a horrorfilmek történelemkönyvébe, így Halloween éjszakáján érdemes újraélni az első rész borzongásait. A sztorit gondolom mindenki ismeri, de azért nagyjából körbeírom: adott egy teljesen átlagos amerikai kisváros (a horrorfilmek melegágya), egy kiscsaj Nancy, és a rémálmai. Ezekben az álmokban egy hátborzongató fickó kergeti, akinek arca össze van égve, karmok vannak kezeire húzva, piros-zöld pulóvert és karimás kalapot visel. A lány rettegve ébred minden nap, az álmai mégis egyre csak brutálisabbá válnak, sőt hamarosan az álmaiban szerzett sérülések már a valóságban is megjelennek testén. Aggódva osztja meg álmait barátaival, akik elmondják, hasonló problémával küzdenek, ám a felnőttek ügyet sem vetnek rájuk. Majd mikor megtörténik az első Krueger gyilkosság, mindenki egy hús-vér embert keres, holott a tettes az álmokban rejtőzik. A film az álmok és a valóság összemosódásának egy nagyszerű egyvelege, amelynek atmoszférája minden nézőt magával ragad, olyannyira, hogy lefekvéskor azt kívánjuk, nehogy Freddy arcával keljen találkozunk odaát.

 

 

Fűrész

Ha Freddy Kruegerre azt mondtam, hogy mindenki ismeri, akkor a Fűrész filmekre sem tudok mást mondani. A 2004-ben kevesebb, mint 1.5 millió dollárból készített amerikai trhiller nem várt magasságokba emelkedett az évek során, további 6 részt készítettek belőle, de a hírek szerint már érkezik a 8. epizód is. Az első epizódot James Wan rendezte, és mindössze 18 nap alatt készült el, amihez képest aránytalanul nagy sikert aratott a rajongók körében. Az egész sztori két férfival kezdődik, Adam Faulknerrrel és Dr. Lawrence Gordonnal, akik egy lepusztult fürdőszobában ébrednek fel láncokkal a lábukon. Értetlenül állnak a helyzet előtt, annál is inkább, mert egy hullát is találnak a szoba közepén. Itt kezdődik a játék, hiszen sorozatosan nyomokra bukkannak, amelyeket elrablójuk hagyott hátra számukra segítségképp, hogy kijuthassanak szorult helyzetükből. Ilyen segítőeszköz egyébként egy-egy életlen fűrész is, amelyeket nem arra terveztek, hogy a láncoktól lehessen velük megszabadulni. A durva zsenialitással megáldott Fűrész hátborzongató feladatok elé állítja szereplőit, és nézőit egyaránt, éppen ezért a kultuszfilmmé avanzsált alkotás első része máig kötelező darab!

Tetszett a cikk? Ne maradj le rólunk! Kövess minket Facebook oldalunkon: